Wat is succes voor jou?

Wauw, wat een week! De afgelopen 3 dagen zat ik met een groep topondernemers in een training bij Dean Jackson, een levende legende als het gaat om (online) ondernemen. Twintig jaar geleden was hij al bezig met de mogelijkheden van internet en ondernemen op hoog niveau en al jaren adviseert en hangt hij met gelijkstemden die business tot hun ware passie hebben gemaakt. Ik heb echt mega veel inzichten gehad, waarvan ik er veel wil delen. Dat komt nog, maar nu heb ik er vast één die er uitspringt. Deze gaat over succes en wat dit betekent.

Wat is succes?

Ik leer heel graag van topondernemers zoals Dean. Behalve dat ze net zo gek zijn op ondernemen als ik, zie ik dat mensen die op het hoogste niveau ondernemen en werken juist heel erg bezig zijn met vraagstukken over het leven, hoe je dit invult en hoe je je eigen geluk bepaalt. Droomdoelen dus, eigenlijk 😉

Nu is dat natuurlijk een woord dat ik heb bedacht om uitdrukking te geven aan hoe ik het zie. In de volksmond spreken mensen eigenlijk eerder over succes als waar ze naar streven.

In een mooie samenloop van omstandigheden werd ik net voor de training bij Dean geïnterviewd door een journaliste over het feit dat sommige mensen ervoor kiezen om ‘maar niet succesvol te zijn’, zodat ze kunnen ontsnappen aan de ‘rat race’ van druk doen en streven naar iets dat ze eigenlijk niet zijn.

Tijdens de training kwam succes ook vaak ter sprake. Dean had hier een mooie kijk op. Hij stelde ons de volgende vraag om te beantwoorden:

“Ik weet dat ik succesvol ben als ik…”

Wanneer ben jij succesvol?

Als ik kijk naar de antwoorden die ik zelf op Deans vraag heb gegeven en de antwoorden van de ondernemers om mij heen, is een ding duidelijk: succes is iets dat je zelf definieert.

Helaas wordt succes in de hedendaagse samenleving het vaak gezien als iets dat bepaald wordt door factoren buiten jezelf. Denk aan geld, status, hoe je gebruikmaakt van je opleiding, wat je familie er van vindt, etc.

Echter zit de echte definitie van succes in zaken die individueel bepaald zijn. Hoe je leeft, wat je belangrijk vindt. Als je de antwoorden hebt op deze vragen, kun je je keuzes hier op af stemmen. Daarmee zorg je ervoor dat je niet onbewust gaat leven naar hoe succes wordt bepaald door anderen. Bovendien is succes niet een vaststaand iets. Jouw definitie van succes kan door de jaren heen veranderen. Review het dus ook af en toe.

Mijn definitie van succes

Zo kan het dus dat mijn definitie van succes, heel anders is dan die van jou. Terugkijkend in mijn notities van de afgelopen dagen, heb ik de succesvraag op de volgende wijze beantwoord:

“Ik weet dat ik succesvol ben als ik…”

 • Weet dat ik een positieve impact heb op het leven van mensen. Op een grote manier. Ook op kwetsbare groepen in de wereld.
 • Als ik mensen op kan zoeken die het beste in mij naar boven halen en ik bij hen.
 • Als ik vrij ben om de dingen te doen die wil doen, waaronder mijn bedrijf laten groeien.
 • Als ik wakker word met rust in mijn hoofd en zin in de dag.
 • Als ik tijd heb voor de dingen die ik echt belangrijk vind: mijn familie, mijn vriend en af en toe alleen zijn.
 • Als ik creatief kan zijn en de dingen kan creëren waar ik in geloof en die ik belangrijk vind om te creëren.

Wat zouden jouw antwoorden zijn? Ik ben heel benieuwd! Deel het met me in de reacties onder deze blogpost.

Ik zet mijn inzichten graag door naar jou en zal binnenkort nog meer inzichten uit Deans training, die je kunnen helpen jouw droomdoelen te realiseren, met je delen.

PS Wil jij ook een positieve impact hebben op het leven van mensen door je coachvaardigheden verder te ontwikkelen? Ik geef 11 juli om 20.30u een gratis online masterclass Het Nieuwe Coachen. Klik op de link om je aan te melden!

6 comments

 1. leuk! thanks voor al die fijne inzichten!
  Ik weet dat ik succesvol ben als:
  – ik niet meer dagelijks op de zaak aanwezig hoef te zijn en alles vol vertrouwen kan overlaten aan (mijn 🙂 Judith;).
  – ik kan werken aan mijn online (creatieve) programma en me er heel goed bij voel (dat ik dit aan het creëren ben;
  – dat ik elke dag mijn eigen tijd kan indelen (en dit ook zonder schuldgevoel nu doe). Ik doe echt elke dag waar ik zin in heb (behalve stofzuigen, haha!).
  – ik dagelijks creatief bezig kan zijn voor mijn art journals, mixed media canvassen, notebooks, scrapbooks. Dat ik daar tijd voor kan en mag maken;
  – ik met een ‘gelukkig hart’ wakker wordt en zin heb in al mijn bedachte creaties tot leven te laten komen;
  – ik veel tijd met mijn kids kan doorbrengen, er elke dag voor ze kan zijn als ze uit school komen;
  – ik bijzondere & lieve mails krijg van voornamelijk vrouwen die weer leren om creatief te mogen zijn, tijd te mogen claimen, leren positief naar dingen te kijken, en blij zijn met alles wat ze maken. Dat ze mij daarvoor bedanken, dat ik blijkbaar iets in ze heb aangewakkerd, losgemaakt, in laten zien. Ofwel via een in real life workshop, online class of gewoon door mijn berichtjes op instagram/facebook/blog. Bijzonder om steuntjes in de rug te kunnen en mogen zijn, en af en toe een eye opener :).
  Als ik ga kijken wat ik allemaal al bereikt heb, na 17 jaar ondernemerschap, ben ik trots en blij om te zien waar ik nu sta.

  Thanks Dolly voor deze fijne vraag <3.
  Rev

  1. Wat een mooie lijst Revlie! Super. En die laatste, dat je kijkt naar waar je nu al staat en wat je allemaal bereikt hebt: yes wat mooi! <3

 2. Ik weet dat ik succesvol ben als:
  ik mensen help om liefdevol grenzen te stellen
  ik zelf mijn grenzen liefdevol stel
  ik opsta met zin in mijn dag en rust in mijn kop (te mooi om niet te kopiëren).

 3. Mijn vakgenoten kan laten zien door eerst voor hunzelf te zorgen, kunnen gaan genieten van het feit hoe mooi ons vak is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *