Soms zit ik helemaal vast

Soms zit ik even helemaal vast.

In mijn werk, mijn creativiteit, mijn plannen of met mezelf.

Als ik vastzit, ga ik meestal eerst afleiding zoeken. Even op internet kijken, oeps *ploef* een half uur procrastinatie verder. Dan maar even naar buiten, een kop koffie, tegen iemand aanpraten. En uiteindelijk moe en ontevreden op de bank met een tijdschrift en chocola.

Inmiddels ken ik dat wel van mezelf.

Meestal maak ik daarom op tijd de keuze om te mediteren of echt even helemaal in het gevoel van onvrede, ongemak of onrust te gaan zitten. Negatieve gevoelens steken de kop op en blijven zeuren, net zolang tot ik naar ze luister. Dan laten ze me weer vrij.

Maar soms weet ik dat ik meer nodig heb. Dat iets anders me zal helpen.

toscane interview marit

Bijvoorbeeld nadat ik maanden hard had gewerkt en ik meerdere keren door was gegaan met schrijven aan Verborgen wijsheid  terwijl ik voelde dat het te veel werd. ‘Maar nog even door, dan is het af.’

Wat me dan helpt is een wat langere periode er helemaal tussenuit. Ik vertrok in mei een maand naar Thailand en kwam als herboren terug. Of een week alleen naar Texel, ook heerlijk.

Het is niet per se nodig dat ik dan verblijf in een ander land. Maar het helpt wel. Ook om creatiever te worden, mijn uitgegroefde denkpaden eens te verlaten.

Zoals schrijfster Frances Mayes het zo mooi verwoordt: “I had the urge to examine my life in another culture and move beyond what I knew.”

Afgelopen week was ik weer in het buitenland. Deze keer om samen met mijn vriendin en collega Marit van Grafhorst coachingsweek ‘De volgende stap’ in Toscane te begeleiden.

Mijn droomwerk doen. In een van de mooiste gebieden ter wereld. Lucky me!

En ik vroeg Marit naar haar ultieme tip. Wat helpt nu als je je dromen wilt realiseren? Haar tip sluit aan bij mijn bevindingen: er helemaal uit is soms even nodig.

Bekijk het filmpje waarin Marit haar tip deelt en uitlegt waarom je je soms even moet onderdompelen in jezelf.

In dit filmpje vertelt Marit waarom het belangrijk is om er af en toe helemaal uit te gaan. Uit je box, uit je dagelijks leven. Weg van je partner, collega’s, familie en vrienden die dingen van je verwachten. Je lichaam ontspannen en meer in beweging komen.

Marit: Trek je zo nu en dan terug, gun jezelf de ruimte om er achter te komen waar je voor wilt gaan, zonder met andere dingen bezig te zijn. Door af en toe helemaal op jezelf te zijn en bezig te zijn met alles wat er in jou leeft kun je daarna de stappen zetten die bij je passen en waarmee je heel veel voor anderen kunt betekenen.

Hoe doe jij dit? Ga je wel eens weg van huis en haard? Begeef je je wel eens in een groep van onbekenden? Houd je ervan alleen te reizen? Deel te nemen aan een retraite? Of werkt iets anders voor jou? Ik ben benieuwd!

PS: Er even helemaal tussenuit onder begeleiding maar geen tijd om naar het buitenland te vertrekken? Deze zomer organiseer ik 1op1 coachspecials in de natuur: denken, voelen en plannen maken om jouw droomwerk te realiseren. Een aankondiging mail ik binnenkort!

2 comments

  1. Hoi Dolly, het is inderdaad heerlijk er af en toe helemaal uit te stappen en weer te ervaren hoe het is om ergens ‘blanco’ te zijn. Zonder dingen te moeten, alleen maar dingen te willen. Je eigen gedachten te mogen hebben, geen kinderen of klanten die aandacht vragen. Lekker uit je eigen koffer leven en nieuwe avonturen aangaan. Ik ben net terug van een paar dagen rozenplukken in Turkije. Het was fantastisch. Nu ik weer terug ben in NL, weet ik weer wat ik wil en waarvoor ik het doe. Gewoon door er even tussenuit te gaan. Groetjes, Brenda

    1. Mooie ervaring Brenda en wat geweldig dat je bent gaan rozenplukken in Turkije, lijkt me een bijzonder avontuur! Waar ga jij nu voor?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *