Een simpel inzicht dat de wereld kan veranderen

De afgelopen dagen was ik stil. Drie dagen stilte.

Ik heb er enorm van genoten. Omdat ik druk was geweest natuurlijk en dan is het fijn om rust te hebben.

Maar het ging verder dan dat. Ik ervoer een diepe verbondenheid met mezelf, de plek waar ik was en met Het Moment, halleluja!

Want dat is een uitdaging voor mij en misschien ook wel voor jou.

[Ben je ondernemer en wil je vanuit rust en liefde ondernemen, werkelijk een verschil maken en overvloed creëren? Meld je dan aan voor de Spirit business challenge die 8 december van start gaat!]

Ik weet maar al te goed hoe gek je van jezelf kunt worden als je gedachten maar door malen. Of als je emoties je gevangen houden, de sleur je dagen grijs kleurt. En ook hoe het is als je lichaam niet meer mee wil doen.

In die stille dagen realiseerde ik me ten volle hoe simpel het leven is.

Inzicht in de stilteWaar gaat het om in het leven?

Goed doen.

Punt.

Zo simpel. Maar hoe kun je weten wat dat voor jou inhoudt? Door te luisteren naar wat je diep van binnen weet dat goed is.
Daar kon ik afgelopen dagen weer helemaal bij stil staan.

Op de terugreis luisterde ik naar de radio en kwam dit prachtige liedje voorbij. Luister maar eens naar die tekst. Toevallig he? 😉

Toch blijft het moeilijk. Nu ik weer terug ben, merk ik dat de waan van alledag me weer makkelijk opslokt. Dat weet ik ook van de mensen die ik begeleid: je hebt een mooi moment en voor je het weet zit je weer te stressen om iets dat eigenlijk totaal niet belangrijk is maar wel zo aan voelt.

Dan ga je doelen stellen, plannen maken en knopen doorhakken maar eigenlijk weet je al dat dat de oplossing niet is.

We zijn zo goed in symptomen bestrijden maar als het gaat om de oorzaken ontdekken dan houden we op. Want oorzaken zoeken betekent tot de kern doordringen en dat kost zweet, bloed, tranen en… tijd! Ai.

Dit vraagstuk overstijgt het niveau van adviezen. Het vraagt om aandacht en eerlijkheid.

Wanneer geef jij jezelf de tijd om tot jezelf te komen?

Kun jij 5 minuten van je dag besteden aan een stil moment?

Wanneer ervaar jij diepe werkelijke voldoening? En hoe komt het dat je daar zo weinig tijd voor vrij maakt?

Mag jij af en toe voor jezelf kiezen?

Wat is jouw manier van goed doen?

Dit zijn geen actievragen maar reflectievragen.

Vragen die je weer even helemaal duidelijk maken waar het om gaat en die kunnen leiden tot geïnspireerde actie.

We hebben alles en iedereen nodig om van deze wereld een plek te maken met meer liefde en vrede. Het begint voor ons allemaal bij onszelf. We kunnen allemaal een enorme impact hebben.

Denk maar eens aan Rosa Parks. Gisteren was de dag dat zij in 1955 haar stoel weigerde af te staan vanwege haar huidkleur. Ze werd ervoor gearresteerd en berecht maar door die ene actie is de scheiding in bussen uiteindelijk afgeschaft. Uiteindelijk werd Rosa gelijkgesteld door het Hooggerechtshof en werd de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig verklaard.

Tijdens de stille dagen zag ik alles om me heen heel goed. Andere deelnemers ervoeren hetzelfde. Ze zagen de grote mooie boom in de tuin opeens echt. Wist je dat het zien, echt zien van een boom een grote impact op je kan hebben? Dat dat ervoor kan zorgen dat je opeens ziet dat we de natuur beter moeten beschermen? Dat we dieren beter moeten behandelen? Dat we beter kunnen en dat iedereen daar een bijdrage aan kan leveren?

Mijn advies aan mezelf en aan jou: zorg heel goed voor jezelf, verbind je met de mensen om je heen en doe goed, op jouw eigen manier. Hoe je dat doet, bepaal je helemaal zelf, laat je niks voorschrijven door anderen.

Ik sluit af met deze mooie woorden:
In a gentle way, you can shake the world. ~ Gandhi

PS: Vanuit de gedachten die ik hier beschrijf bieden Simone en ik jou de Spirit business challenge aan. Speciaal voor ondernemers, maar iedereen kan meedoen en zich laten inspireren op de thema’s bezieling, manifesteren en overvloed. Je bent welkom!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *