Waarom is het zo vreselijk moeilijk om stil te staan?

Is het je opgevallen dat je al een tijd geen artikel van me voorbij hebt zien komen? De reden hiervoor is het meest gehoorde excuus allertijden: sorry, ik had het druk…

En nu ken ik jullie een beetje, droomdoelexperts (in de dop),  jullie zitten ook niet stil…

Een drukke baan of een groeiend bedrijf, kleine kinderen, ouders die je af en toe een bezoek wilt brengen en toch ook nog Spaanse les, een fotografiecursus of de volgende verre reis voorbereiden…

Tjokvol zit je leven!

Meditatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Life is what happens while you’re busy making other plans.

Een mooie tekst van John Lennon. Ik zag hem deze week nog in de Volkskrant staan… boven een overlijdensbericht.

Ik geloof niet dat er iets mis is met veel doen, plannen maken en hard werken. Wanneer ik hierin echter te veel word meegesleept, verlies ik contact. Het contact met mezelf en al snel ook het contact met mijn omgeving.

Ik ben er dan wel. Maar niet echt.

Als ik dan tijd neem  om stil te staan en te reflecteren op de afgelopen periode plopt er vaak een Grote Vraag in me op.

Waar draait het leven nu eigenlijk om?

Soms ben ik zo bezig met het nastreven van bepaalde doelen en daaraan gekoppelde gevoelens dat ik vergeet te voelen hoe het in het moment zelf is. Maar ik ben erachter gekomen dat de zin van mijn bestaan, mijn missie in het leven, zich alleen openbaart als ik stil kan zijn. Mijn geest tot rust breng.

Waarom is dat toch zo moeilijk? Waarom lijkt het soms onmogelijk om stil te staan?

Hoe je ook snakt naar stilte, meditatie, reflectie en niets doen, het leidt meestal niet direct tot genot, plezier of voldoening.

Het leidt vaak naar de pijn. De pijn van het bestaan, van groei en bewustwording.

Wanneer je door die pijn heen kan gaan openbaart zich je essentie. Een essentie die je altijd al had en die is verdrongen door je reacties op gebeurtenissen in je leven.*

Druk zijn en doen is niet erg. Wanneer je echter de verbinding met jezelf verliest, raak je daarmee ook de verbinding met je essentie en authentieke kwaliteiten kwijt. En dat is wel erg. Want wanneer je zo leeft, raak je afgestompt. Je hebt steeds minder te geven en raakt de intimiteit in je relaties kwijt.

Ik geloof dat een betere wereld begint bij jezelf. Bij het steeds meer afstemmen op jezelf zodat je jezelf meer kunt ervaren zoals je bent. Zodat je contact kan maken met jezelf en je omgeving en van hieruit bij kunt dragen op een manier die bij je past.

Daarom besteed ik structureel tijd aan stilte en reflectie. Het contact met mezelf wordt hiermee verstevigd. Ik voel me nederig, onmetelijk krachtig en kwetsbaar tegelijk. Ik ben goed genoeg, hoef niet te streven voor mijn eigenwaarde.

Dan kan ik authentiek leven en ontvouwt het leven zich voor mij. Ik kan hard werken, keuzes maken, eerlijk zijn en stilstaan.

Want zoals BlØf het zo mooi verwoordt:

Ik wil erbij zijn als ik leef.

Uiteindelijk leidt dit ertoe dat ik mijn droomdoelen bereik. Maar die droomdoelen zijn niet van te voren precies uitgedacht. Ik kies in elk moment mijn richting. Soms wordt die voor mij bepaald door het leven. Ik kan bijsturen wanneer ik voel dat dat nodig is.

De dromen die je nu hebt, bieden je heel veel inzicht en richting. Maar ontwijk ook de nachtmerries niet. Onderzoek die ook. Ontdek waar je bang voor bent, zie het onder ogen.

Sta stil, doe niks, richt je aandacht naar binnen.

Laat het ongemak toe dat hierdoor naar de oppervlakte komt.

Word je bewust van het verschil tussen de oordelende stemmen in je hoofd en je innerlijke stem. Je innerlijke stem spreekt zacht, roept je op te doen wat je te doen staat vanuit je authentieke zelf, je essentie. De oordelende stemmen in je hoofd roepen je op om dingen te doen omdat je anders niks waard bent, ze pushen, kleineren en straffen.

Leef je missie. Wees trouw aan jezelf en je innerlijke stem.

Het bereiken van je droomdoelen is een uitkomst van het voorgaande proces.

Je ontdekt zaken die je aan het hart gaan, waar je je voor wilt inzetten, die je wilt creëren. Wanneer je dit kan doen vanuit liefde en overgave kun je heel mooie dingen bereiken.

Kris Carr is een Amerikaanse die 10 jaar geleden hoorde dat ze kanker heeft met de prognose dat ze nog 10 jaar te leven had. De dood lag op de loer. Zij wist haar leven te transformeren door echt te gaan leven met zowel de angst, pijn en verdriet als haar dromen en verlangens. Ze leert sindsdien miljoenen mensen gezonder te leven, straalt omdat ze doet wat bij haar past. Haar verhaal inspireert me.

Ze zegt: Life is a terminal condition. We’re all going to die. But how many of us will truly live?

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie hier tegen aankijken. Voor mijn gevoel is dit het belangrijkste onderwerp waar ik over schrijf en ik zou dolgraag je reactie zien.

Hoe ga jij om met drukte, aandacht, contact en stilte? Is mijn verhaal herkenbaar voor jou?

En heb je vragen? Ik beantwoord ze graag!

UPDATE: omdat dit zo’n belangrijk en interessant onderwerp is, organiseer ik van 9 t/m 13 december met 4 andere experts een serie online lunchlezingen. Je kunt je hier aanmelden. Na aanmelding kun je live aanwezig zijn en je ontvangt sowieso de opnames.

* Essentie is een complex begrip en het omgaan met pijn en verlangens brengt een heel proces op gang. Wil je er meer over lezen? Dan kan ik je het boek Verborgen wijsheid aanraden dat Erica Rijnsburger en ik schreven. Lees er hier meer over.

2 comments

  1. Hoi Dolly,
    Met dit artikel verwoord je precies het proces dat ik de afgelopen drie jaar heb doorgemaakt en waar ik nog steeds midden in zit. Prachtig verwoord!
    Hoe is t verder met je?
    Groeten Suzanne

    1. Hi Suzanne, Wat goed om van je te horen, dank! Wat een proces he, om toe te laten wat er is, te leven vanuit je authentieke zelf in plaats vanuit je hoofd en maar door te gaan. Ik wens je veel sterkte bij de worstelingen die erbij horen. En veel geluk met al het moois wat dan ook naar de oppervlakte kan komen. Met mij gaat het goed. Veel leuke ontwikkelingen en zoals je hebt kunnen lezen de uitdaging om bij mezelf te blijven. 🙂 Hartelijke groeten, Dolly

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *