Dolly in de auto met een zorgerlijk gezicht

Maak jij je zorgen? Zo kom je er uit!

Waarschijnlijk ken je het wel: het gevoel van zorgen maken. Nadenken over dingen die niet goed gaan. Iedereen valt hieraan wel eens ten prooi. Helaas, want dit soort gedachten kunnen heel erg verlammen en als je er in blijft hangen zelfs leiden tot angsten en negatieve gevoelens. Vandaag deel ik daarom graag een tip met je die hopelijk gaat helpen je zorgen om te zetten in iets positiefs.

Kom in actie

Op zich is er niks mis mee als je je zo nu en dan even zorgen maakt, als je er maar op de juiste manier mee omgaat. Helaas is mij door de jaren heen opgevallen dat veel mensen het tegenovergestelde doen. Jammer, want zo leiden deze mentale worstelingen tot stilstand. In mijn werk zie ik zorgen dan ook als de grootste reden waardoor mensen hun droomdoelen om zeep helpen en niet verder komen.

Door de jaren heen is me opgevallen we op een verkeerde manier omgaan met zorgen maken. We zijn geneigd heel erg te leven in het verleden (alles wat er in jeugd, opvoeding, of gisteren is gebeurd) of in de toekomst (‘stel dat…’ oftwel: het worst case scenario).

Als we daar over na blijven denken, blijven we hangen in een negatieve spiraal. Daarom is mijn tip, heel simpel: kom in actie!

Dit is natuurlijk super contra-intuïtief, maar het gaat je echt helpen. Door in actie te komen, ga je inzichten opdoen en kom je er meestal achter dat het doemscenario zich helemaal niet voltrekt. Of je gaat juist resultaten bereiken waardoor je in een flow van nieuwe energie en motivatie komt.

Het is dus niet: denken over
Het is: wat kan je doen om direct uit die zorg te komen

‘Denken over’ is een illusie. Het kan voelen alsof je grip krijgt, maar eigenlijk ben je jezelf in feite alleen maar verder aan het ingraven. Het is juist beweging die je kracht geeft!

Maak jij je weleens zorgen? Waar gaan die zorgen over? En belangrijker nog: wat is de actie die past bij jou zorg(en)? Ik ben super benieuwd hoe jij met je zorgen omgaat en ze overwint, dus deel vooral jouw ervaring in de comments onderaan dit bericht!

PS Gisteravond heb ik de vernieuwde online training over Het Nieuwe Coachen gegeven. Dit was zo leuk, dat ik heb besloten het nog een keer te doen, op 19 juli om 20.30 uur. Wil je er bij zijn? Klik op de link om je direct aan te melden!

2 comments

 1. Hoi Dolly,
  Deze blog komt als geroepen. Jee, ik herken mezelf hierin.
  Ik struggle, typ vaak woorden achterstevoren, bijna” knap” te noemen, wat irritant!
  Pas begonnen met leren mediteren, ja, liever laat dan nooit…En die momenten is tijd voor mijzelf, waar ik aan mezelf kan werken.
  Rust, acceptatie en loslaten. De dag daarmee beginnen.
  Eerder kon ik heel veel aan, tegenslag op tegenslag ik kon het aan, bedacht oplossingen. De laatste tijd sla ik finaal dicht, juist nu -, nu ik voor mezelf wil gaan beginnen. Allemaal spannend, veel leren wat ik juist leuk vind. En dan is eens is die ondernemende geest in mij verdwenen, creatief zijn het lijkt niet te lukken. Misschien is ’t alweer een testje of zo, doorgaan met wat ik echt wil of- laten voor wat het is……Dat weiger ik om aan te denken, ik vind het al erg om zo’n zin te typen. Dus op de plaats rust en een stapje terug ..en weer verder gaan. Dit kost tijd en dat vind ik wel heel vervelend.

 2. Ik maak me ook wel eens zorgen. Heb drie nachten tot 4 uur snachts gemediteerd toen ik hoorde dat ons pas gekochte huis heel veel verborgen gebreken had. Zorgen over de kids, financieel plaatje,
  Voor mij werkt het om mijn denken over het zorgen stop te zetten en er een affirmatie voor in de plaats te zeggen. Daarna ga ik naar mijn gevoel van angst en vaak nog eerst naar de weerstand om daar eens lekker mee te gaan stoeien en met tegen te verzetten om me daarna de ene keer sneller dan de andere het gevoel te omarmen.
  Wat mij het meest helpt is bewust het contact te maken met de universele liefde en groter bewustzijn
  Er is een opmerking in het boek van Gaby Berstien die me erg geholpen heeft. The moment you rely on your own strenght you seperate from love. Oefening in overgave elke dag weer.
  Daar nog tips over Dolly? meer overgave?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *