Krijg je stress van je passie?

Als je je dromen en passie volgt, kun je daardoor last krijgen van stress en negatieve emoties.

Ik volg nu bijvoorbeeld een geweldige opleiding waarin ik leer om een online programma te maken*.

Ontzettend leuk!

En tegelijk word ik soms heel ongeduldig, wil ik dat alles snel goed gaat, heb ik geen tijd voor fouten en lig ik soms wakker door alle mogelijkheden en ideeën die erdoor opborrelen.

Krijg je stress van je passie-
Foto: Ellen van Hees

Als ik me hierin mee laat sleuren verandert dit te gekke nieuwe project gemakkelijk in een enorme energieslurper.

Iets heel leuks kan omslaan in een murphy’s-law-traject als je de juiste energie kwijt raakt.

Wat doe je als je hier last van hebt?

In dit artikel geef ik je tips om om te gaan met de keerzijde van je passie: positieve haast en de destructieve gevolgen hiervan.

Als je droomdoelen dichterbij wilt brengen is nu het moment. Het nu is immers alles wat je hebt. Droomdoelexperts weten dat je altijd afgestemd kunt handelen met je missie.

De simpele stappen die je nu kunt zetten zijn:

1. Bedenk iets waar je heel erg blij van wordt
2. Bedenk iets kleins dat je kan doen om dat meer in je leven te brengen
3. Doe het

Herhaal dit dagelijks. Simpel.

Door kleine stapjes in de richting van je droomdoelen te zetten creëer je mogelijkheden en realiseer je je missie.

Het gave is dat kleine stapjes vaak leiden tot enorme doorbraken. Het kan ongelooflijk snel gaan, zeker als je een goede focus hebt op wat je echt wil en goed kan.

Maar wat als je zo enthousiast wordt dat je er echt stress van krijgt?

Hierdoor kun je ongeduldig worden, haast maken en dingen gaan forceren.

Vaak zie je dat mensen dan opgefokt raken, irritaties opwekken en de juiste energie kwijtraken.

Misschien heb je dat wel eens meegemaakt. Je was supergoed bezig maar op een gegeven moment liep het helemaal niet meer en werd je uit je flow gegooid.

Enthousiasme kan kramp geven die ook een blokkade vormt, net als kramp die voorkomt uit negatieve zaken. Meestal openbaart de kramp zich in de vorm van positieve haast.

Denk maar aan dat project waar je zo enthousiast over was dat je niet meer rustig na kon denken of die keer dat je slapeloze nachten had van enthousiasme. En wat denk je van die keer dat je iets zo graag wilde dat je veel te pushy werd?

Meestal kom je dan op een punt waarop het niet meer stroomt en in sommige gevallen mislukt het helemaal terwijl je er juist zo blij van werd!

Veel mensen zijn zo hard ergens naar op weg dat ze vergeten stil te staan. Stilstaan bij jezelf is echter super belangrijk.

Pas als je af en toe stilstaat, kun je genieten van het op weg zijn, kun je bijsturen als iets met je aan de haal dreigt te gaan, kun je je tempo aanpassen als je in je enthousiasme te hard gaat, kun je oog houden voor je omgeving, kun je bijtanken en tot rust komen.

Wees dus niet alleen alert op de momenten dat je je eigen pad verloochent maar ook op de momenten waarop je je gewaar wordt van positieve haast.

Doe dit voor je helemaal afgepeigerd bent want dan ben je eigenlijk al veel te laat met het voorkomen ervan. Je hebt dan al veel kansen gemist en goede energie verspild.

Vertraag, sta stil, voel, erken, geniet, stel bij en ga door.

Om je hierbij op weg te helpen hierbij een meditatie die je regelmatig kunt doen:

– Ga zitten of liggen in een comfortabele positie.
– Breng je aandacht naar je adem.
– Sta stil bij iets dat je heel graag wilt doen, voelen of bereiken.
– Neem lichamelijk waar hoe dit voor je is. Adem rustig door.
– Kijk of je opkomende fysieke sensaties de ruimte kunt geven.
– Ga weer terug naar je ademhaling.
– Open je ogen en sta stil bij wat je hebt waargenomen.
– Voel het verschil nu je stil hebt gestaan bij je lichaam.
– Schrijf een zin op die je helpt om de juiste energie te behouden.
Bijvoorbeeld: Ik ben waar ik ben in dit moment en dat erken ik volledig.

Doe deze meditatie telkens als je voelt dat je meegesleurd wordt in je eigen enthousiasme. Een paar minuten is al voldoende!

Door deze meditatie train je jezelf in het dragen van de gevoelens die opkomen in relatie tot de dingen die je heel graag doet. Als je deze gevoelens fysiek waar kunt nemen zonder oordeel ontstaat er meer helderheid. Je voelt eerder aan dat je doordraaft.

Misschien wel het belangrijkste effect: je komt weer uit bij je positieve, scheppende energie die nodig is om je droomdoelen authentiek en met liefde te realiseren.

PS: vaker mediteren? De gratis videoreeks over mijn meditatiegeheimen is nog beschikbaar op deze pagina: https://dolly.nl/meditatie/

* Ik volg Maak prachtige online programma’s van Simone Levie waarin ik werk aan mijn online programma over mediteren dat ik in september zal lanceren vanuit New York City!

2 comments

  1. Mooi artikel. Precies waar ik soms last van heb.Teveel positieve energie. Ik zal af en toe eens even stil gaan staan/liggen. Dank je Dolly.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *