Positief denken dan kom je er wel!
Dat denken heel veel mensen.
Maar het is een van de grootste misverstanden en de oorzaak van veel leed. Je gaat je niet beter voelen als je over je ‘echte’ gevoelens een positieve gedachte probeert te plakken.
Zie het gezicht eens voor je van iemand die zegt ‘met mij is alles príma!’ en zich ondertussen belabberd voelt. Zie je de grimas, de onechtheid? Soms kun je die zelfs voelen.
Dit is eigenlijk wat je tegen jezelf zegt als je je positieve mantra’s herhaalt terwijl ze niet synchroon zijn met wat je voelt.
Het verraderlijke is dat er wel waarheid in positief denken zit. Als je gedachten positief zijn, voel je je ook goed. Alleen positieve gedachten zijn een uitkomst van een proces van acceptatie en zijn geen methode om je beter te gaan voelen.
Iemand die zijn droomdoelen en droomwerk realiseert, is dan ook juist iemand die alle gevoelens die er in hem of haar opkomen, serieus neemt. Die tegen zichzelf durft te zeggen ‘ik voel me vreselijk en ik accepteer dat in dit moment.’
Acceptatie van je gevoelens zorgt voor ruimte, emoties kunnen zich laten zien, je eventueel iets vertellen.
Het roept waardevolle vragen op zoals: waarom heb ik deze keuze gemaakt? Wat maakte dat ik weer met deze persoon in zee ben gegaan? Waarom ben ik met iets bezig dat alleen voor anderen iets oplevert en niet voor mezelf?
Na de acceptatie en het oprechte luisteren kun je weer verder. Meestal met veel meer energie, gericht op de juiste zaken.
Maar als je op het moment dat je je slecht voelt tegen jezelf zegt ‘ik voel me goed’ dan lieg je tegen jezelf.
Een mooi voorbeeld zag ik laatst voorbij komen in ‘Entourage’, een serie waar ik graag naar kijk.
Een van de hoofdrolspelers van de serie is B-acteur Johnny Drama. Zijn grote droom is om een succesvol acteur te zijn maar bij elke grote kans wordt hij zo nerveus dat hij niet kan presteren.
In een hilarische scene staat hij met een papieren zak tegen de hyperventilatie tegen zichzelf te schreeuwen voor de spiegel: ‘Je bent geen watje, je bent geen watje’.
In plaats van zijn gevoelens onder de loep te nemen, zijn verlangen naar aanzien en succes te onderzoeken en de rust in zichzelf te hervinden, verzet hij zich met veel geweld tegen zijn eigen gevoelens.
Als jij je doelen wilt bereiken, is het van groot belang om al je gevoelens waar te laten zijn, ze de ruimte te geven. Ze hebben je vaak iets te vertellen, willen gehoord worden en in elk geval dienen ze geaccepteerd te worden voor je ze los kunt laten. Of beter gezegd: voor ze jou loslaten.
In het online seminar ‘In 5 stappen naar je droomwerk’ zal ik hier op in gaan en je laten zien hoe je gevoelens je kunnen leiden naar je droomwerk of, als je jezelf voor de gek houdt, naar een illusie.
Want om je droomwerk te realiseren dien je op de eerste plaats jezelf te zijn en te kennen.
Wil je gratis deelnemen aan dit seminar? Schrijf je dan vandaag nog in op deze pagina.
Hopelijk tot volgende week 8 en 9 april van 20.00 tot 21.00 uur!
PS: ook als je niet zeker weet of je erbij kunt zijn kun je je aanmelden dan ontvang je de opname van het seminar in je mailbox.