Help ik zit vast

Laatst lag ik moe op de bank en had ik een leuk idee.
Ik maakte een Periscope over wat je kan doen als je kapot op de bank ligt.

Het bleek een aansprekend thema. Veel aanwezigen bleken moe en lusteloos te zijn.
En dat terwijl de meeste van de mensen die me volgen energieke, jonge waarmakers zijn!

Misschien herken jij dat ook wel:

Je hebt superveel ideeën, bakken energie en kan niet wachten om al je plannen uit te gaan voeren.
Maar op het moment dat het erop aankomt en je echt aan de slag wil, loop je helemaal vast.
Je hebt geen zin meer.
Begint uit te stellen.
Twijfelt over wat je nu eigenlijk echt wil.
Je energie zakt nog meer.

Angsten komen op. Wat als dit niks wordt? Wat als het me niet lukt?

Je denkt gefrustreerd ‘Waarom begin ik niet gewoon?’.

Dan begin je en ploeter je de dag door.

En uiteindelijk zit je totaal vast.

Wat nu? Opnieuw beginnen? Doorzetten? Nooit meer uit bed komen?

Pfff, vermoeiend he?

Ik heb zo vaak in dit soort cirkels vastgezeten.
De ene dag barste ik van de energie, de volgende liep ik enorm vast.
Tegenwoordig heb ik echter nauwelijks nog last van dit soort vastlopers. En als ik erin zit dan kom ik er veel sneller uit dan voorheen.

Door vragen die ik gisteren kreeg, zag ik mezelf weer rennen en stilstaan.

Iemand schreef het volgende:

Ik loop even vast…zie door de bomen het bos niet meer… deze week is mijn agenda zo goed als leeg en dan? Hoe ga ik deze invullen?

En iemand anders:

Als ik ga werken word ik tijdens het proces zoooo moe…. dat ik er even weer stop omdat ik dan blokeer van de keuzes die ik volgens mezelf moet maken.

Zo’n moment van twijfel en zorgen is een enorme killer voor je energie, plezier en productiviteit. Als je hierin blijft hangen, kom je nooit tot iets moois.

Op basis van mijn droomdoelervaring kan ik je zeggen dat het omgaan met de highs en lows tijdens je werkweek van groot belang is bij het realiseren van je droomdoelen.

Maar meestal gaat het fout bij de manier waarop je uit je vastloper probeert te komen.

De meest voorkomende faal-strategieën zijn:

– Afleiding zoeken bij collega’s (jij nog plannen voor het weekend??), in eten (even een koekje, dan kan ik weer doorrr), tv-series (even ontspannen hoor, zzzz) of Facebook…. (je bent er vast al achter dat die korte opleving van een like of toffe reactie al snel is uitgewerkt.. een vriend van me noemt dat heel wijs de ‘instant pleasure’ en die werkt helaas niet zo lang door.)

– Happy thoughts! Hoe vaak ik mails krijg van mensen die me laten weten dat ze na een tijdje merken dat positief denken niet meer werkt! Natuurlijk zijn positieve gedachten fijn, maar jezelf dwingen positief te zijn werkt niet. Sterker nog: je loopt waardevolle signalen mis als je jezelf in de happy modus dwingt. Bijvoorbeeld van je lichaam dat graag even pauze wil of van je hart dat zegt dat je niet met een droomdoel maar een moet-doel bezig bent.

– Je eigen slavendrijver worden en doorbeuken. *Burn out alert!* En ook zeker niet handig als je je droomdoelen wilt realiseren want daarvoor dien je juist contact te maken met jezelf en niet maar door te denderen. Daarbij heeft dit beulen een negatief effect op je energie en je energie is juist zo belangrijk om de juiste dingen te creëren.

Hoe voorkom je dan dat je vastloopt?

En wat doe je als je al kapot bent?

Ik geef je 2 soorten tips: eerst mijn tips om niet vast te lopen en vervolgens mijn SOS-ik-zit-al-vast-tips.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’. Zo kun je de meeste vastloopmomenten voorkomen:

– Besteed meer tijd aan je droomdoelen.Die twijfel voor je in actie komt, heeft te maken met vaagheid. Heb jij eigenlijk wel duidelijk wat je grotere droomdoelen zijn? Voor je iets gaat doen, is het van belang dat je weet waar je heen werkt. Wat wil je graag bereiken? Bedenk wat jouw belangrijkste doelen zijn. Ik heb doelen op alle vlakken van mijn leven, van de tijd die ik wil vrijhouden om te sporten, met vrienden door te brengen tot wat mijn financiële doelen zijn en welke diensten en producten ik wil verkopen en hoeveel. Vooral weet ik mijn missie en hoe ik me wil voelen. Hierdoor heb ik structuur (en geloof me als creatieve crazy one heb je dat nodig!) en weet ik waarom ik doe wat ik doe. Hierdoor is mijn focus duidelijk en ben ik altijd aangesloten op een grote bron van innerlijke motivatie. Ik werk ergens naartoe dat duidelijk voor me is en waarvan ik weet dat het belangrijk voor me is.

– Maak een plan met actiepunten.Zorg ervoor dat je je droomdoelen in je agenda vertaalt naar blokken met taken en bezigheden die leiden tot het realiseren van je droomdoelen. Zo houd ik natuurlijk tijd vrij om te coachen en mijn online programma’s te maken maar ook om mooie gratis content te maken en op social media actief te zijn. Hierdoor bereik ik mensen met mijn boodschap, groeit mijn netwerk en kan ik mijn werk blijven doen. En heel belangrijk: ik kan door want ik hoef niet de hele tijd te twijfelen over wat de juiste stappen zijn. Ik neem regelmatig tijd om die te bepalen en in te plannen.

– Zorg voor ruimte en ontspanning en reflectie.Als je altijd als een malle aan het werk bent dan loop je tegen je eigen grenzen aan. Dan zegt je lichaam simpelweg nee. Sommige mensen worden dan ziek, krijgen een burn out of vinden hun werk niet leuk meer. Mediteer, wandel, teken, speel met je huisdier, dans, sport of doe een power nap. En heel belangrijk: wacht hiermee niet tot je al helemaal kapot bent. Want dan is het eigenlijk al te laat. Ik heb mezelf getraind in het ‘temperaturen’ van mezelf. Af en toe laat ik mijn alarm afgaan en scan mijn lichaam om te weten hoe het ervoor staat. Naast ontspanning heb ik een vast moment (vrijdagmiddag) om te reflecteren op hoe alles gaat. Hoe hebben mijn acties uitgepakt? Dragen mijn acties bij aan mijn grotere droomdoelen? Wat wil ik anders doen? Hoe plan ik mijn volgende week in? Wil ik iets aanpassen?

– Kom in actie! Als je weet wat je wilt bereiken, waarom je dat wil en als je een globale planning hebt, is het tijd om aan de slag te gaan! Veel mensen lopen vast omdat ze niet in de juiste doe-modus komen. Ze blijven twijfelen, nadenken en dralen. Daar word je heel erg moe van! Ben je bang? Voel je angst en doe toch wat je te doen hebt. Niet door hard en streng te zijn maar door jezelf volledig waar te laten zijn met al je eventuele angsten en het dan toch te gaan doen. Door de succeservaringen die je krijgt in het doen, ontwikkel je meer moed en wordt het steeds wat makkelijker.

Ok en wat nu als je al helemaal kapot op de bank hangt en het niet meer ziet zitten?

Pak dan mijn SOS-ik-zit-vast-tips erbij:

– Erken volledig hoe je je voelt.Het grootste probleem van vastlopen is niet dat je vastloopt maar je reactie erop. Erken gewoon dat je even niet weet wat te doen.

– Neem een pauze.Ga even naar buiten, mediteer of dans. En haal tijdens het wandelen, mediteren of dansen terug wat je belangrijkste focus voor jou is en waarom. Sta vooral bij dit waarom goed stil. Ben je nog met het goede bezig? Ga dan met hernieuwde energie weer aan de slag. Twijfel je? Kijk dan of je keuzes dient te maken, ergens mee zou moeten stoppen of een overtuiging los dient te laten.

– Stop op tijd met werken.Als je zo bent vastgelopen ben je wat ingeteerd op je reserves. Tijd om die aan te vullen met een goede gezonde maaltijd, een ontspannen avond en een goede nachtrust. Wees goed en lief voor jezelf. Morgen is er weer een dag!

Ik hoop dat deze tips je helpen.

En ik ben benieuwd: hoe ga jij om met jouw vastloopmomenten?

Wat werkt voor jou wel en wat helemaal niet? Laat het me weten in de comments onder dit blog!

Wil je anderen wijzen op deze tips? Graag!

Deel het via de buttons hieronder of met deze link: https://dolly.nl/2015/07/08/help-ik-zit-vast/

14 comments

 1. Hallo Dolly,

  Dit artikel komt als geroepen. Op dit moment zit ik bijna in de SOS-ik zit vast mode. Gisteren enorme slag geslagen met herstructureren van alles wat er nog gedaan moet worden en op een plek neerleggen. Nu lukt het me niet goed om toch eens aan de website te gaan bouwen, die ik klaar wil hebben als ik eind augustus, begin september mijn bedrijf ga starten. Ik denk dat ik dadelijk even naar de winkel ga en boodschappen haal voor het eten van vanavond en daarna de website weer ga oppakken.

  1. Wat fijn dat dit op het goede moment komt voor je Helmi! Door nu echt even pauze te houden en je gedachten te verzetten, heb je straks vast weer energie en zin om verder te gaan.

 2. superfijn artikel Dolly!! Ik heb inmiddels 15 jaar mijn eigen bedrijf, en ondertussen wel geleerd hoe ik met ups, downs & burnout (gevaar) moet omgaan. wat voor mij het beste werkt, is even pas op de plaats maken, en mezelf dat ook gunnen. De gedachten “nou ja zeg, ga eens even bikkelen” laat ik dan ook voorbij drijven. Het mag er wel zijn, maar ik reageer er niet meer op (thanks to you Dolly!!). Ik hou erg van to do lijstjes. Voor de zaak doe ik het dagelijks. Gewoon opschrijven welke dingen ik WIL doen, welke dingen ik toch echt wel MOET doen (administrate blegh, maar altijd een beloning als ik het gedaan heb ;)) en welke dromen ik heb en aan wil werken. Dan ga ik in mijn enorme gouden LOVEBOOK werken. Een soort mega planner, waar ik al mijn ideeën in op schrijf. Alle leuke quotes, wensen, dromen etc etc. Dan ga ik daar in bladeren en lees ik al mijn eigen enthousiaste ideeën en altijd als vanzelf komt mijn “ja, ik wil dit nu doen” gevoel weer terug. En soms ook niet, dan is de natuur mijn redmiddel. wandelen, hoofd leegmaken en vooral bedenken hoever ik al ben en hoe trots ik daarop ben. xxx

  1. Wow, wat mooi Revlie! Super dat je weet wat voor jou werkt. De natuur is voor mij ook echt een ‘redmiddel’ en grote bron van rust en geluk. Dank voor die toevoeging! X

 3. WoW! Hoe bizar… Deze tips van jou komen op het juiste moment… Zit al jaren in de zorg… En oh oh.. Wat loop ik de laatste jaren steeds tegen mezelf aan: Zit momenteel in de een wereld van ‘moeten’ aan als dit zo bij mij aanvoelt demotiveert dit alles om me heen…
  Wil zo graag iets anders gaan doen.. Maar loop steeds vast.. Dan denk ik weer ‘ toch best veilig mijn comfortzone’ waarna vervolgens een paar weken later ik weer dat down ‘moeten’ gevoel krijg…
  Weet dat ik hier wat mee moet doen… Maar wat waar te beginnen….
  Daarom jouw schrijven zo mooi… Ga hem vanavond weer lezen…. Hoop dat ik betrekking hierin ook eens het ‘licht’ ga zien..
  Dankjewel!!!❤️

  1. Wat fijn dat het op het juiste moment komt Magnolia! Als we een andere situatie willen, denken we vaak heel erg in zwart en wit. Hierin blijven hangen of nu echt eens bam uit de comfort zone, maar dat werkt vaak blokkerend. Kijk ook eens naar kleine veranderingen. Wat het bijvoorbeeld doet om je aandacht vaker te richten op waar je energie van krijgt en stel jezelf dan de vraag wat je al kunt doen om kleine veranderingen in je leven door te voeren.

 4. leuk artikel Dolly! ik ben ook altijd druk. maar wat jij schrijft de vrijdagmiddag vrij plannen om te reflecteren op de afgelopen week is mooi. Goed idee. dank je!

 5. Dank je Dolly, voor de voorbeelden van jezelf, ’t maakt het tastbaarder.
  Ik ben enthousiast begonnen met droomdoelmethode, en halverwege heb ik mijn droomdoelmethode op een lager pitje gezet, door allerlei redenen privé zoon/ werk/ sociale bezigheden, ruis op mijn droom, dacht ik in 1 ste instantie.
  Houd ik mezelf voor de gek, zoek ik uitvluchten? Nee, voor mijn gevoel en my Mind, zeker niet!
  Het is zoals het is, en ben precies waar ik moet zijn op dit moment,
  op dit moment vind ik mijn zoon/ werk/ sociale bezigheden even belangrijker dan heel actief bewust bezig zijn met mijn droom/ dromen.
  3 weken heel erg moe geweest, hieraan toegegeven….
  Gisteren en vandaag besefte ik ineens, dat de “lijntjes” cq woorden/ affirmaties die ik het universum heb ” ingestrooid”, toch aan het uitwerken zijn, er gebeuren mooie kleine misschien wel grote dingen, die mij dichter bij mijn doelen/ dromen hebben gebracht, ondanks dat ik niet bewust bezig ben geweest de afgelopen 3 weken met mijn droom/dromen. Het loslaten en accepteren, heeft mij de ruimte gegeven om mijn doelen/ planningen, dromen weer vol energie, enthousiasme op te pakken in augustus, als ik terug ben van vakantie.
  Voor mij helpen rustpauzes, (loslaten, accepteren) afgewisseld door er met energie en enthousiasme in te stappen, heel prettig.
  Onze aarde blijft als een tierelier ronddraaien om zijn eigen as, en blijft ook nog ronddraaien om de zon. Dus…zo boven, zo beneden!
  Vertaald naar mijzelf: ik ben ook onderdeel van het universum, voor mij blijven er altijd nieuwe kansen en nieuwe rondes, en hier geloof ik heilig in en heb hier het volle vertrouwen in.

  1. Wat mooi dat je zo goed kan voelen wat goed is voor jou! En de droomdoelmethode loopt gelukkig niet weg. 🙂 Fijn die rustpauzes en ook het besef en het vertrouwen dat er altijd nieuwe rondes komen. Dank voor je reactie!

 6. Als ik structuur aan breng in al mijn activiteiten, leg ik mezelf zoveel druk op en daardoor ontstaat hoofdpijn en dat is het moment om koekjes te gaan eten, TV te kijken enz. en uiteindelijk ben ik teleurgesteld, want het doel is niet gehaald. Terwijl als er een paar vaste momenten in de dag of week zijn, zoals ochtendritueel, goed ontbijten, wandelen ’s morgens vroeg, aandachtsoefeningen doen en regelmatig mijn lijf uitstrekken, dan voel ik meer flow.
  Het is nu wel zo, dankzij de DDM, dat er het besef is: Nu loop ik vast, stapje terug, waarom is dat zo, omdat ik het mezelf te moeilijk maak en dan komt er een actie omhoog die ik wel wil en kan doen.

  1. Heel mooi als je een stapje terug kunt doen en daardoor acties ophoog komen. De mooiste manier om je acties te bepalen! Voor mij helpt structuur enorm zolang ik er van mezelf flexibel mee om mag gaan. Door de planning weet ik dan wat de impact is als ik een dag spontaan vrij neem bijvoorbeeld. Goed om te lezen wat voor jou werkt. Dank voor je reactie Yvonne!

 7. Ik vind dit nog een heel moeilijk onderwerp. Merk inderdaad dat als ik ergens aan moet beginnen ik ineens heel moe en ziek word. En wat ga je dan doen? Idd, op die bank liggen en film kijken en voor je het weet ik er weer 3 uur voorbij. Probeer te beginnen met mediteren, eigenlijk al een jaar of zo, maar tis te druk in mijn hoofd omdat ik dan juist wel aan mijn enorme to do lijst denk, Soms zit ik in de flow, zoals nu, en dan komt het wel goed. Maar morgen kan het zo weer helemaal anders zijn. En weet dat het komt door onzekerheid.

  1. Hi Lynn, wat balen als je zo vast zit he. Het gevoel van ‘moeten’ kan een enorme energie killer zijn maar om bij ‘willen’ te komen duurt soms even. Ik heb wel wat tips hiervoor waar ik binnenkort filmpjes over zal maken. De vraag van de grote ups en downs krijg ik namelijk vaker. En binnenkort komt de meditatie challenge, dan gaan we samen van meditatie en dagelijkse gewoonte maken (www.meditatiechallenge.nl)! Geniet van de flow waar je nu inzit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *