Gaan voor wat je wilt! Met emotioneel meesterschap.

februari 2012

In mijn blog over luisteren naar je hart schreef ik over het belang van een ontwikkelde emotionele intelligentie (EQ) voor de groei van je spirituele intelligentie (SQ). Een interessant onderwerp om wat dieper op in te gaan. Want waarom zou je niet direct kunnen gaan voor wat je wilt in het leven? Moet je eerst gaan graven in je schaduwkant? Ik denk van wel.

Om dit uit te leggen geef ik een voorbeeld. Stel je voor: je bent een beleidsmedewerker bij een middelgrote organisatie. Je bent best tevreden met je positie en de doorgroeikansen. Toch knaagt er iets. Je bent ervan overtuigd dat je bepaalde talenten niet kwijt kunt in je positie. Na een paar loopbaantesten en gesprekken met vrienden ben je eruit. Je wilt dezelfde functie gaan bekleden maar dan in de culturele sector. Diep in je hart zou je liever zelf op het toneel staan, maar daarvan ‘weet’ je dat je daar geen goede boterham mee kunt verdienen. Daarnaast durf je dat ook niet goed en heb je, naast het amateurtoneel, geen professionele ervaring op de bühne. De komende tijd zet je alles op alles om de nieuwe positie te bereiken. Je zet je over je twijfels heen en bedenkt positieve affirmaties (ik ga werken in een omgeving die bij me past), maakt een moodboard van je nieuwe werkplek en gaat positief denken.

Lijkt op het eerste gezicht een prima stap. Maar wat doe je nu eigenlijk in dit voorbeeld? Je gaat van een plek waar je niet helemaal tevreden bent naar een positie in een nieuwe omgeving die meer bij je past. Helaas word je tegengehouden om te gaan voor wat je het allerliefste doet door angsten en onzekerheden. De kans is daarom groot dat je na een tijdje weer ontevreden bent met je baan. Je hebt een stap in de goede richting gezet maar je hebt genoegen genomen met het ruiken aan je droom in plaats van de verlangens die erin besloten liggen geheel te omarmen.

Wat had je anders kunnen doen? Voor je een grote stap zet, kun je nagaan wat je drijfveren zijn. Wat wil je het allerliefst? Neem de ruimte om hierover groot te dromen en alle ‘verstandige’ kaders los te laten. Dat mag, want je bent ‘alleen maar’ aan het dromen. Laat dan eens opkomen wat je tegenhoudt: angsten (ik kan het niet), negatieve gedachten (daar valt geen droog brood mee te verdienen), overtuigingen (ik ben daarvoor te hoog opgeleid). Gedachten en overtuigingen kun je onderzoeken. Wil ik hierdoor mijn keuze laten bepalen? Zijn er stappen die ik toch wil zetten richting mijn droom? Wellicht zie je mogelijkheden die eerder niet eens in je opkwamen. De eventuele angst en andere negatieve emoties die je tegenkomt, kun je accepteren. Ze zijn er, of je nu wilt of niet. Vaak is de observatie ervan al genoeg om je er minder door te laten leiden. Dit betekent niet dat je je grote droom ‘moet’ nastreven. Laat de informatie die erin besloten ligt echter niet aan je voorbij gaan.

Ontwikkeling op emotioneel gebied betekent dat je je angsten en onzekerheden aangaat. In plaats van ze te vermijden ga je juist stappen zetten in de richting die je vreest. Je gaat je eigen leven leiden door je overtuigingen en aangeleerde grenzen los te laten. Hiermee betreed je een nieuw veld aan mogelijkheden waar je eerder met een boog omheen ging of dat je niet eens zag. Je leert  jezelf beter kennen. En dat is van groot belang. Want je zelfbeeld bepaalt voor een groot deel je toekomst. Dit betekent niet dat je precies moet weten wat de goede stap is. Dè goede stap bestaat niet. Ook het eerste scenario zoals hierboven beschreven is goed. Het verschil met het tweede scenario is dat je eerst een stap zet op het pad naar meer zelfkennis en dat je groeit in je emotionele meesterschap.[1] Vervolgens kun je bewust keuzes maken. Met de keuzes die je daarna maakt, borduur je voort op de inzichten die je hebt opgedaan. Je volgt de natuurlijke weg van groei. Zonder aan het spreekwoordelijke gras te trekken. Direct positief denken, bijvoorbeeld: ‘ik bereik de top en word gelukkig’ heeft weinig zin. Uiteindelijk kun je niets manifesteren dat in strijd is met je (onbewuste) zelfbeeld.[2] Ik eindig deze blog met een uitspraak. Eentje waar ik nog lang aan moest denken nadat ik hem had gelezen.

Je manifesteert niet je gedachten, maar je niveau van (on)wetendheid over jezelf.[3]

Mail me als je wilt reageren je ervaringen, inzichten of vragen.

[1]Deze mooie term is de titel van een boek van Jean-Luc Spaninks

[2]Uit Flow en de kunst van het zakendoen, Jan Bommerez en Kees van Zijtveld

[3] Uit hetzelfde boek. Ik voegde zelf de haakjes bij het woord onwetendheid toe.