Naar je hart luisteren?

Blog 13 augustus 2011
Tijdens de vakantie in la douce France lees ik veel boeken (hieronder de titels waarnaar ik in deze tekst verwijs). Een paar romans en een hele stapel boeken over persoonlijke ontwikkeling, psychologie en andere onderwerpen die me interesseren. ‘Flow en de kunst van het zaken doen’ bijvoorbeeld. Een inspirerend boek dat gaat over hoe je moeiteloos werkt, onderneemt en verkoopt met zeer goede resultaten. Het geheim? Focussen op het werkelijk helpen van de klant in plaats van op het verkopen van je product of dienst. Maar bovenal: leven vanuit je kern, stromen met het leven en luisteren naar je hart. Je aandacht richten op positieve zaken die ertoe doen. Want, citeren de schrijvers: “Het leven bestaat uit de dingen waar jij je aandacht op vestigt.” ~Ralph Waldo Emerson

Luisteren naar je hart. Dat is een tip die ik in meerdere boeken tegenkom. Maar hoe doe je dat precies, luisteren naar je hart? In een ander boek lees ik over mindfulness. Het gaat volgens de schrijvers niet om aandacht schenken aan dat wat je als goed of wenselijk ziet. Het gaat om aan alles (gevoelens, gedachten en emoties) waarnemen, precies zoals het zich voordoet. Dat betekent niet je emoties opblazen maar ze er gewoon laten zijn, ze te accepteren en vervolgens je aandacht te richten op je ademhaling.

Nu lijken deze boeken elkaar tegen te spreken. Alles accepteren of aandacht focussen op de goede dingen in het leven? De overeenkomst is dat beide boeken aanraden te accepteren wat er is waarna je je kunt richten op wat er voor jou werkelijk toe doet.

Vaak komt iemand bij mij met een coachvraag die juist draait om ‘wat wil ik nou eigenlijk echt?’. Een vraag die een ontwikkelde spirituele intelligentie (SQ) vergt. Maar het werken met SQ vraagt allereerst om een aardige ontwikkeling van je emotionele intelligentie. Wanneer je een bepaalde stap niet durft te zetten (bijvoorbeeld omdat je denkt dat je het niet kunt), verstop je die vaak in een hoekje van je geest. Dan is het antwoord op de vraag waar het voor jou om draait in dit leven moeilijk te beantwoorden. Dat vergt emotioneel meesterschap: doen waar je bang voor bent, soms in kleine stapjes. Een goede zelfzorg en mildheid zijn dan ook van groot belang. Wat SQ precies inhoudt: In het boek Spirituele intelligentie lees ik dat SQ bestaat uit drie aspecten: de zorg voor je energiesysteem, een verfijnde gevoeligheid en de kunst om actie te ondernemen.

Een goede eerste stap is volgens mij je meer bewust te worden van alles wat er in je opborrelt aan gedachten, emoties, lichamelijke gewaarwordingen. Fixatie op alleen je denken brengt je vaak verder van huis. (Ambrose Bierce, met humor: “Hersenen: een apparaat waarmee we denken dat we denken.”)  Accepteer wat er is en besluit vervolgens je acties af te stemmen op je innerlijke kompas. Rationaliseer niet te veel, geef je intuïtie de ruimte. Dan leidt je hart je vanzelf. Daar hoef je je best niet voor te doen. Het leven openbaart zich dan zonder dat je er moeite voor doet. Daar zijn al mijn boeken het over eens deze vakantie.

Boeken:
– Flow en de kunst van het zakendoen, Jan Bommerez en Kees van Zijtveld
– Spirituele intelligentie, Marjolein Rikmenspoel
– Mindfulness en bevrijding van depressie, Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal en Jon Kabat-Zinn