Wat je moet weten voor je voor jezelf begint

Het starten van je eigen bedrijf is een geweldige manier om je droomdoelen te realiseren. Je bent vrij om te doen wat jij graag doet en waar je goed in bent. Een ideale combinatie die je veel oplevert en waarmee je een positieve bijdrage kunt leveren aan het leven van anderen.

Tegelijk zijn er veel vragen en angsten over het ondernemerschap. De vragen die ik het meest hoor zijn:

  • Waar moet ik beginnen?
  • Kan ik er wel voldoende geld mee verdienen?
  • Wat als ik er niet goed genoeg in ben?
  • Word ik niet hartstikke eenzaam zonder collega’s?
  • Ik houd niet van onzekerheid, dan is het toch niks voor mij?
  • Moet ik mijn baan nu direct opzeggen?

Wil je weten of een eigen bedrijf iets voor je is en hoe je het succesvol kun starten? Dan heb ik iets leuks voor je! Je kunt namelijk  gratis deelnemen aan het online seminar Bouw jouw droombedrijf. Daarover onderaan dit artikel meer.

Vragen

In dit artikel zal ik de belangrijkste eerste vraag beantwoorden:

Waar moet ik beginnen?

Als je erover denkt voor jezelf te beginnen en je weet niet waar je moet beginnen kun je het beste starten door het antwoord te zoeken op deze vraag:

Waarom wil ik voor mezelf beginnen?

Dit geweldige beginpunt heb ik niet zelf verzonnen. Start with why is het adagium van de wereldberoemde Simon Sinek. Elke succesvolle ondernemer begint met deze vraag. Simpelweg omdat je anders niet het plezier, de motivatie en de essentiële dosis lef hebt om het waar te gaan maken. Daarbij voelen anderen niet je passie als je maar gewoon begint om geld te verdienen. Verkeerde energie is killing voor het succes van je bedrijf.

Het antwoord op de vraag moet verder gaan dan geld. Deze factor is uiteraard onderdeel van je master plan maar er moet meer zijn.

Deze vragen helpen je op weg:

Hoe ga ik de wereld mooier maken?
Wat levert dit bedrijf me op?
Wat levert mijn dienst/product anderen op?

Wat je nu opschrijft moet (en dit woord gebruik ik niet vaak!) het startpunt zijn. Het gaat uiteindelijk bij elk droomdoel om wat het jou en je omgeving op gaat leveren. Je kunt denken aan vrijheid, voldoening, geld, de mogelijkheid om te reizen, het verlichten van het leven van anderen, je kennis/product delen zodat jouw doelgroep… (vul zelf in).

Misschien fijn om te weten: als je hiermee begint, wordt het daardoor makkelijker. Je bent dan immers afgestemd op het grote waarom en de impact die je wil maken.

Je kunt je missie gaan leven!

Voordat ik je meer vertel over ‘Bouw jouw droombedrijf’ wil ik je onderstaande wijze lessen niet onthouden. Ze zullen je inspireren op je pad naar jouw droombedrijf!

It always seems impossible until it’s done – Nelson Mandela   Tweet dit!

Geld verdienen door te doen wat je het allerleukst vindt en waarmee je een grote bijdrage kunt leveren? Dat lijkt totaal onmogelijk, toch? Laat dat nou altijd het geval zijn met de mooiste, meest bijzondere en geweldige dingen in het leven. Maar het kan wel. Kijk maar eens om je heen. Er zijn mensen die heel succesvol zijn op een manier die jij ambieert. Mogelijk is het dus zeker. Maar wat zijn de succesfactoren? Ga daarnaar op zoek. Praat met mensen, lees blogs, doe je onderzoek.

I am not afraid, I was born to do this – Joan of Arc   Tweet dit!

Stel je voor: je voelt in elke vezel dat wat je doet nodig is en dat jij de unieke talenten hebt die ervoor nodig zijn. Zou je er dan voor durven gaan?

I may not be there yet, but I’m closer then I was yesterday -onbekend   Tweet dit!

Als je elke dag een stapje zet in de richting van je bestemming dan kom je steeds dichter bij. Ja, dit is een open deur. Maar hoe vaak sta je stil bij je vooruitgang, hoe klein ook? Het bouwen van je droombedrijf werkt precies zo. Vaak vergeten we echter achterom te kijken. We kijken graag naar anderen en vergelijken onszelf met hun succes. Dat is een grote blokkade tussen jou en je droombedrijf.

Zonder actie geen resultaat! Start with why en laat me in de comments hieronder weten wat jouw grote waarom is. Als je al een bedrijf hebt: wat wil je bijdragen en wat levert dat je op? En voor de ondernemers in de dop: waarom zou je voor jezelf willen beginnen?

Succesvol starten met je droombedrijf?

Wil je antwoord op de meest gestelde vragen over het starten van je droombedrijf? Wil je de beginnersfouten vermijden? En wil je beginnen met de eerste acties? Op 13 maart organiseer ik een gratis online seminar ‘Bouw jouw droombedrijf’. Speciaal voor jou als je erover denkt voor jezelf te beginnen of als je nog niet tevreden bent met wat jouw bedrijf je oplevert. Meld je aan op deze pagina. Daar vind je ook een kort filmpje waarin ik het seminar toelicht.

Bouw jouw droombedrijf

Vond je dit een goed artikel? Deel het dan met anderen. Je kunt het bijvoorbeeld delen via de social media-knoppen hieronder. Ook je reactie waardeer ik zeer. Dank je wel!