Moeilijke of mooie feestdagen? Mijn tips!

De feestdagen komen er weer aan en boy wat kunnen die mooi en ook intens zijn.

Met sluimerende spanningen, familieconflicten, herinneringen aan mensen die er niet meer bij zijn, maar ook magische momenten en heel veel liefde.

De feestdagen kunnen zo een uitdaging maar zeker ook een magische periode zijn. Een periode om dichter bij elkaar te komen, elkaar beter te leren begrijpen en ook jezelf beter te leren kennen. Daarvoor heb ik deze tips voor je geschreven. Houd deze in je achterhoofd tijdens het kerstdiner of het nieuwjaarsfeest en ontdek hoe bijzonder liefdevol deze periode kan zijn.

Voel je weerstand om bepaalde mensen te zien of maak je je zorgen over hoe het zal zijn om bepaalde mensen bij elkaar in 1 ruimte te hebben?

  1. Kijk naar die weerstand voor je gaat. De weerstand is een teken. Niet van hoe stom die mensen zijn maar van hoe pijnlijk of moeilijk het voor jou is dat dit speelt. Kijk naar die pijn of naar dat innerlijke conflict dat je voelt. Neem het serieus, duw het niet weg. Als je probeert er overheen te stappen en gewoon ‘sterk’ te zijn neem je die angst, pijn en irritatie mee. Dan doe je jezelf geweld aan en zal er bewust of onbewust woede zijn in jou naar die ander(en) toe. Dat maakt het moeilijk om aanwezig en open te zijn en de mensen met wie je bent te zien zoals ze zijn.
  2. In je eentje zul je in je eigen beschermingsmechanismen blijven ronddraaien en soms zelfs niet eens opmerken hoe pijnlijk sommige situaties echt voor je zijn. Praat daarom van tevoren met iemand en vertel hem of haar wat je dwars zit, wat je moeilijk vindt, waar je boos over bent. Durf kwetsbaar te zijn, durf open te zijn. Misschien is dit lastig, zeker als je niet gewend bent om moeilijke gevoelens te bespreken, gevoelens die je misschien zelf ook niet echt begrijpt. Misschien maakt dit je verdrietig en dat is oké. Je hoeft niet altijd sterk te zijn, zoek die support van iemand die er voor je is.
  3. Nu de lading er hopelijk wat af is of je in ieder geval begrijpt wat je zo moeilijk vindt aan de situatie is het tijd om anders naar de ander(en) te kijken. Om te beseffen: niemand wil moeilijk doen of ruzie maken. Deze situatie is een teken van innerlijk conflict, pijn en onvermogen. Zodra je kan zien dat er geen kwade bedoelingen in het spel zijn maar dat ze het moeilijk hebben, komt er ruimte voor begrip. En daarmee een opening voor echte verbinding. Sla echter nooit punt 1 en 2 over.

Mis je dierbaren die er dit jaar niet bij zijn, omdat ze ver weg wonen of er niet meer zijn?

  1. Vermijd dit pijnlijke onderwerp niet. Praat over hoe je iemand mist. Hieruit zullen de mooiste gesprekken ontstaan. Je zal voelen hoe fijn het is om te praten over de mooie herinneringen, om te zien hoe de ogen van anderen gaan glanzen als ze hieraan denken. Misschien vloeien er tranen en dat is misschien ook wel heel mooi en helend.
  2. Is het te moeilijk? Praat dan met iemand waarvan je weet dat hij of zij er voor je kan zijn. Gewoon om je gevoel te kunnen delen. Niet alleen fijn voor jou maar ook mooi voor de persoon met wie je dit deelt. Dit is real, dit is ook leven en vriendschap.
  3. Wil je er (nog) niet over praten. Wellicht vind je het fijn om mijn meditatie ‘Een bijzondere ontmoeting’ te doen. In deze meditatie maak je bewust contact met iemand die er niet meer is. Je ontvangt in deze meditatie een boodschap of les van deze persoon. Heel bijzonder en fijn. Probeer het maar. Je vindt de meditatie hier (of hier op YouTube).
  4. Ook heel mooi: maak een altaartje of speciaal hoekje in huis met een foto, een kaars, een steen of wat jij maar mooi en passend vindt. Zo nu en dan kun je daar even naar kijken of gaan zitten en voelen dat er gemis en verdriet is en ook heel veel mooie herinneringen en wellicht een gevoel van aanwezigheid en verbinding.

Wil je deze feestdagen wat minder koetjes en kalfjes? Met deze tips creëer je meer diepgang en verbinding. Zonder geforceerd je best te hoeven doen.

  1. Wat oppervlakkig bijpraten tijdens het kerstdiner; er is niks mis mee. Dit is de manier om er een beetje in te komen en weer af te stemmen op elkaar. Maar natuurlijk is het ook heel fijn om te praten over de dingen die er echt toe doen. Het bijzondere is dat je daar in eerste instantie niks voor hoeft te zeggen. Stap 1 is: luisteren. Je zal zien dat je veel makkelijker een mooi gesprek krijgt door in te gaan op wat iemand al heeft gezegd dan door opeens te vragen ‘waar denk je dat we voor op aarde zijn?’ of ‘wat wil je dat er op je grafsteen komt te staan?’. Veel mensen slaan dicht als je direct zo’n vraag stelt. Maar als je zegt ‘Je zei net dat je op zoek bent naar nieuw werk, wat zou je graag willen doen?’ Of: ‘Wat was het mooiste moment tijdens jullie vakantie op Bali?’, en dan wat verder doorvraagt, dan kom je vaak zomaar in de mooiste gesprekken terecht.
  2. Vertel zelf iets meer over de dingen waar je mee bezig bent. Grootste uitdaging hier is: niet boos worden als iemand het overneemt en over zichzelf begint. 😉 Beweeg lekker mee in de flow van de gesprekken. Een van de grootste blessings die ik ondervind van mijn ontwikkeling als coach is dat ik mijn eigen gevoelens kan dragen en ondertussen aanwezig kan zijn bij anderen. Zo kan ik genieten van hoe mensen zijn, ook al doen ze niet altijd precies wat ik wil of hoop. Alle mensen zijn mooi of tenminste interessant 😉 als je ze ziet om wie ze zijn en ondertussen je eigen verlangens kan voelen zonder anderen daarvoor verantwoordelijk te maken.
  3. Gebruik de kunst van het vragen stellen en aanwezigheid. Een heel mooie tool die je hierbij kunt gebruiken is een card deck met vragen. Ik heb zelf Essentievragen ontwikkeld en geef je graag een reading cadeau. Tijdens het kerstdiner of het oud & nieuw-feest heb je hem altijd bij de hand, je kan hier gratis kaarten trekken! Het card deck Essentievragen kun je natuurlijk ook bestellen (dat kan hier) en cadeau doen met kerst en dan direct gebruiken tijdens de feestdagen.

Ik wens je heerlijke feestdagen toe met de mensen van wie je houdt. Met veel liefde en verbinding en natuurlijk heel veel plezier en ontspanning.