Meditatie is dé manier om meer te ontspannen. Maar dat niet alleen. Het is ook de manier om je emoties te transformeren, connecties te verdiepen en veel meer geluk te ervaren. Het is magic. De afgelopen jaren heb ik tienduizenden mensen leren mediteren. Wat ik vaak hoor is dat mijn meditaties echt iets veranderen. Vaak hebben mensen wel eens gemediteerd maar deed het niet zoveel of lukte het niet echt. Wanneer ze dan met mij mediteren gaat er een wereld voor ze open. Het zit hem erin dat je begrijpt wat meditatie werkelijk is, hoe het echt werkt en het doet op een manier die bij je past. Zo kun je steeds dieper gaan en meer ontdekken.
Als je mediteert, ga je al snel merken dat je:
- Steviger in het leven staat;
- Betere resultaten ziet in je werk;
- Fysiek gezonder wordt, (sterker immuunsysteem);
- En veel diepere connecties met de mensen om je heen krijgt.
Dat klinkt heerlijk toch? En dat is ook voor jou weggelegd.
Daarom geef ik je in deze blog al mijn tips, tools en inspiratie.
Your true nature is calling
Misschien eerst even terug naar de kern, want wat is meditatie nou precies?
Hoe kan enkel en alleen meditatie nu op zoveel fronten mega-impact hebben?
Meditatie stelt je oog in oog met wie je werkelijk bent – met je true nature – met je diepste zijn, verlangens en kracht. Door vaker even naar binnen te keren en echt contact te maken met jezelf kun je dit steeds beter (h)erkennen. Je maakt contact met je intuïtie. Je gaat je minder identificeren met je gedachten en wordt steeds comfortabeler met de stilte. Je leert dieper ontspannen en ontdekt dimensies in jezelf waar je het contact mee kwijt bent geraakt.
Sinds een aantal jaar geef ik les in meditatie. Met online programma’s, diverse challenges, live events en met cursussen bereikte ik een enorme groep van mensen die vaak nooit mediteerden of dachten dat het niets voor ze was. Geweldig dankbaar om te doen, en het heeft voor mij alleen maar bevestigd dat ik niets liever wil dan nog veel meer mensen kennis laten maken met de magische effecten ervan.
Dus ik ben blij dat je hier bent. Het is zo simpel, iedereen kan het!
Zowel beginners als gevorderden weten mijn meditaties te vinden.
Iedereen kan gezonder, gelukkiger en met meer liefde door het leven.
Met een paar minuten per dag maak je al een enorm verschil.
Maar hoe dan? En wanneer?
Maar als iedereen het kan en het super simpel is, waarom mediteert dan niet iedereen gewoon?
Ja, dat vraag ik me ook wel eens af. 🙂
En tegelijkertijd weet ik precies hoe dat komt. Ik praat er regelmatig over met mensen.
Mensen die het toch niet lukt om echt te beginnen, óf juist om het vol te houden.
Ze zeggen:
- ik ben te druk;
- ik voel het nog niet;
- ik ben in mijn hoofd toch alleen maar boodschappenlijstjes aan het maken;
- wat moet mijn partner er wel niet van denken;
- of: ik kan die tijd toch veel nuttiger besteden!
Dus dacht ik: hoe kan ik het nou zo toegankelijk mogelijk maken?
Echt zo simpel dat er geen enkele reden meer is om het niet te doen?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat heel Nederland gaat mediteren?
Crazy cadeau
En ineens wist ik het: bij zo’n groot verlangen hoort een groot gebaar; grote acties.
Als ik mensen dit cadeau wil doen, dan maak ik er ook een crazy cadeau van.
And I did. Ik ben echt los gegaan. In deze blog vind je alles wat je nodig hebt plus heel veel inspiratie om het echt te gaan doen. Zo kun je direct starten met mediteren of je beoefening naar een nieuw niveau brengen.
Dit is wat je krijgt:
- De beste meditatietips; van het inrichten van een fijne plek tot het connecten met je intuïtie;
- alles over de verschillende soorten meditatie, zodat je lekker kunt uitproberen en ontdekken welke vorm bij jou past;
- door mij begeleide meditaties;
- muziek die ik gebruik om te mediteren;
- en veel meer extraatjes waaronder reminders voor op je telefoon en een card deck reading (lees maar verder).
Ik deel het allemaal met je.
Heel veel plezier en magische momenten met deze tips!
44 magische meditatietips
Zo groot en ingrijpend als de effecten van meditatie zijn, zo concreet en grounded is het mediteren zelf. Zoals eerder gezegd: het is helemaal niet zweverig. Je hebt er bovendien eigenlijk niks voor nodig, alleen jezelf.
Ik geef je hieronder 44 tips om te starten, maar ook om het te blijven doen. Met name voor dat laatste is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een manier die bij jou past. Dat je een plek, tijdstip en type meditatie kiest, waar jij je goed en prettig bij voelt, en waar je dagelijks naar uit gaat kijken. Die zoektocht is vooral heel leuk. Blijf nieuwsgierig en ga lekker uitproberen.
1. Start kort met een paar minuten per dag
Als je begint met mediteren kan het verleidelijk zijn om meteen all in te gaan. Je bent enthousiast en hebt grote plannen. Dat is natuurlijk super, maar toch raad ik je aan om klein te beginnen. Je gaat jezelf als het ware een nieuwe gewoonte aanleren. De grootste kans van slagen heb je als je klein start en dan langzaamaan je meditaties langer maakt. Leg de drempel laag voor jezelf, waardoor je het gemakkelijk in je dagen integreert en de effecten gaat ervaren. Vind je het fijn als ik je de eerste paar dagen begeleid met echt korte meditaties? Op YouTube vind je meerdere van mijn meditaties, waaronder deze eerste video uit mijn laatste meditatiechallenge. Ook de overige 4 video’s uit de challenge vind je daar.
2. Kies een houding die bij je past
Het heeft mij lang weerhouden van mediteren: ik kon niet lang kaarsrecht zitten. De pijn in mijn rug en het ongemak waren zo vervelend dat ik het niet volhield en niet leuk vond. Maar meditatie hoeft helemaal niet perse kaarsrecht zittend. Er is sowieso niet een perfecte houding. Er zijn verschillende houdingen om in te mediteren. Eigenlijk kan mediteren op iedere denkbare manier: het kan zittend, liggend en zelfs lopend. Dit was mijn grote doorbraak. Ik ging gewoon lekker liggen. Liggend mediteren is heerlijk. Let alleen op dat je niet in slaap valt. Mediteren is echt ‘wakker zijn’. Behalve als je mediteert om in slaap te vallen natuurlijk. Ga vooral op zoek naar wat bij jou past en wat bij jou de beste effecten heeft en geef je daar heerlijk aan over. Dan kun je vervolgens altijd weer zittend gaan mediteren en dat gaat als iets meer ervaren mediteerder een stuk makkelijker dan als je net begint.
3. Belangrijk: mediteren is niet stoppen met denken
Dit is waardoor heel veel mensen stoppen na een paar keer proberen. Het is een hardnekkig misverstand. Ik hoor nog steeds regelmatig van mensen dat ze niet mediteren ‘omdat het ze niet lukt’. Meestal bedoelen ze dan dat het te druk is in hun hoofd. En weet je wat hier zo grappig is? Eigenlijk hebben ze hiermee, doordat ze dit zo goed bij zichzelf opmerken, de sleutel tot meditatie perfect in handen. Meditatie is namelijk alles wat er bij je speelt, en dus ook dat drukke hoofd, waarnemen en erkennen. Vervolgens train je met meditatie om niet steeds in al die gedachtestromen mee te gaan, maar weer terug te keren naar jezelf en je ademhaling.
4. Afdwalen hoort erbij
In het verlengde van het vorige punt: afdwalen hoort bij meditatie. Hoe lang je er ook mee bezig bent, dit verdwijnt nooit helemaal. Wel raak je steeds beter ‘getraind’ in het terugkeren naar jezelf. In dit licht is afdwalen dus juist je blessing. Dit zijn namelijk de kansen om mild terug te keren naar de stilte in jezelf. En dat is het belangrijkste onderdeel van mediteren.
5. Sta elke dag even stil bij waarom je wilt mediteren
Mediteren is geen moetje. Als je jezelf er steeds aan herinnert wat het voor je doet en als je goed waarneemt wat het effect is, wordt meditatie iets waar je naar gaat verlangen. Op een gegeven moment kun je je leven niet meer voorstellen zonder. Herinner je jezelf aan het waarom van je meditatiebeoefening en wat het voor je doet. Elke dag weer heel even.
6. Kies, zeker in het begin, een vast moment
Zoals ik eerder zei: meditatie is niet ingewikkeld, maar het schiet er ook zo gemakkelijk bij in. Door een vast moment te kiezen wordt het sneller een gewoonte, net als tandenpoetsen of ontbijten.
7. Herinner jezelf liefdevol aan jouw vaste moment
Zet het bijvoorbeeld in je agenda, of zet elke dag een herinnering in je telefoon zodat je een seintje krijgt als het tijd is. Ik heb zelf een mooie achtergrond op mijn telefoonscherm met een inspirerende tekst. Zo word ik er steeds op een mooie manier aan herinnerd dat ik wil mediteren, en waarom ik dat wil. Deze telefoonachtergrond deel ik graag met je, met nog 4 andere achtergronden met andere teksten, zodat jij jouw favoriet kunt kiezen en gebruiken op jouw telefoon. Een mooie reminder. Klik op de afbeelding om op te slaan.
8. Voel altijd even na
Veel mensen slaan deze stap over, maar hij is zo krachtig: neem een moment na je meditatie. Voel even hoe het voor je was. Blijf lekker nog even zitten en sta stil bij je ervaring. Wat heb je opgemerkt? Waar ben je je bewust van geworden? Hoe voel je je nu? Zo haal je er nog meer uit en word je je er veel meer van bewust wat het voor je doet dan wanneer je direct aan de slag gaat. Daarbij krijg je er zo ook steeds meer zin in.
9. Schrijf na je meditatie in je dagboek
Behalve navoelen kun je ook heel goed je dagboek erbij pakken. Zo verwerk je actief je ervaring en soms vallen dingen juist op dit moment op hun plek. Tijdens een meditatie wil je intuïtie je vaak iets vertellen. Vaak uit zich dat in een bepaald gevoel dat je makkelijk weer vergeet. Door het op te schrijven komt het in je bewustzijn, wordt het concreet en tastbaar.
10. Kies een vorm die bij jou past
Later in deze blog deel ik een aantal verschillende vormen van meditatie met je. Van wandelen tot visualiseren, want meditatie is zoveel meer dan in lotushouding op je meditatiekussen zitten! Ga heerlijk op ontdekkingsreis door deze verschillende soorten en ontdek wat de verschillende vorm(en) voor jou doen.
11. Probeer zeker eens een begeleide meditatie
Hoewel je al heel grote effecten kunt bereiken door in stilte je aandacht op je lichaam en ademhaling te richten, kan het ook heel prettig en waardevol zijn om je te laten begeleiden. Zo kun je je compleet overgeven en hoef je zelf echt nergens meer over na te denken. Ook zijn deze begeleide meditaties een leuke en ontspannen manier om nieuwe technieken en vormen te ontdekken. Er zijn verschillende apps met dit soort meditaties beschikbaar. En sinds kort heb ik ook mijn eigen Magische Momenten meditatie podcast. Hier verschijnt wekelijks, helemaal gratis, een nieuwe begeleide meditatie. Beluister hier de meditaties.
12. Probeer eens te mediteren met muziek
We kennen allemaal de kracht van muziek. Dat ene nummer komt voorbij en meteen ben je helemaal terug in dat moment aan het strand, op vakantie, bij die jeugdliefde, of juist weer even bij iemand die er niet meer is. Muziek brengt emoties en gevoelens naar de oppervlakte. Muziek heeft die magische werking. En ook bij meditatie kan die magie van muziek een mooie rol spelen. Muziek kan je heerlijk meevoeren; naar plekken waar je zonder die klanken niet was gekomen. Door tijdens je meditatie te luisteren, en alle gevoelens toe te laten die er komen kan het bovendien een krachtige, helende werking hebben. Op Spotify heb ik verschillende lijsten met muziek die ik graag gebruik, waaronder deze met een aantal prachtige chants, deze met klassieke muziek of juist deze meer poppy lijst.
13. Begin je meditatie met ‘gronden’
Gronden en aarden zijn van die heerlijke spirituele termen maar ze zijn helemaal niet vaag. Gronden betekent dat je je aandacht brengt naar de ondergrond. Door te voelen hoe de grond, de stoel, de bank of het bed je ondersteunt, blijf je ‘met je voeten op de grond’. Je gaat niet zweven en wordt minder snel duizelig. Merk je op een gegeven moment dat je wegdrijft of dat het overweldigend wordt? Breng je aandacht dan weer rustig naar de delen van je lichaam die in contact staan met de grond. Bijvoorbeeld je voeten op de grond en je billen op de stoel. Geef je over aan die ondersteuning en je bent weer helemaal terug en stabiel.
14. Kies ervoor om tijdens je meditatie juist meer te voelen
Gedurende de dag stoppen we gevoelens vaak weg of stappen we er overheen. Dat is heel normaal en menselijk, maar op den duur kun je hier last van gaan krijgen. Je energie blokkeert en je krijgt mentale, emotionele of zelfs fysieke klachten. Door ze in je meditatie te doorvoelen, en dus te erkennen, worden ze gehoord. Dat kan een beetje spannend zijn, of onwennig, maar je zult merken dat het grootse effecten heeft. Door het toe te laten kun je die gevoelens die je niet meer dienen loslaten.
15. Mediteer na het sporten
Meditatie doen yogi’s niet voor niks op het einde van hun les. Als je sport, wandelt of aan yoga doet, kun je het beste mediteren na afloop van het sporten of bewegen. Je komt dan makkelijker in contact met je lichaam en fysieke sensaties. Je voelt wat de beweging met je lichaam heeft gedaan. Er is al van alles ‘wakker’ gemaakt en je adem is al lekker los geworden.
16. Probeer je gedachten niet te stoppen of veranderen
Eerder stelde ik je al gerust: al die gedachten die opkomen horen erbij. Dat gaat gebeuren. Je hoeft er alleen niet helemaal in mee te gaan. Je mag ze bekijken, erkennen en voorbij laten drijven. Door dit vaker te doen, zo bewust stilstaan bij je gedachten en ze niet af te keuren, zul je merken dat ze vanzelf minder en milder worden. Hoe tegenstrijdig dit misschien nu ook klinkt. Een ander mooi effect is dat je je meer bewust wordt van de aard van je gedachten. Hierdoor kun je belangrijke patronen en beperkende overtuigingen op het spoor komen. Schrijf erover na je meditatie.
17. Label je emoties niet
Richt je in je meditatie niet op ‘de labels’ van je emoties. Wat bedoel ik daarmee? Stel, je voelt tijdens je meditatie verdriet. Je hebt een knoop in je maag en er rollen tranen over je wangen. Dan zijn we snel geneigd om hier een verhaal bij te bedenken. “Ja dit is verdriet, dat komt natuurlijk omdat ik zo gespannen was na dat vervelende gesprek met mijn baas” of “Ja dit is verdriet, ik hoor nu precies weer die stem van mijn moeder in mijn achterhoofd”. Hoeveel waarheid hier misschien ook in zit, het is gek genoeg minder relevant dan het voelen zelf. Die fysieke sensaties van je zware maag en natte wangen. Voel hoe het voelt. Dit is de ultieme erkenning en brengt je de grootste heling, bevrijding en inzichten. Je kunt gaan opmerken dat de emotie die je in eerste instantie verdriet noemde, transformeert. Bijvoorbeeld van verdriet naar energie die weer gaat stromen omdat er ruimte kwam om het verdriet voldoende te doorvoelen en er niet aan vast te houden.
18. Laat je niet overspoelen
Het is goed om je gevoelens echt te voelen en ze op te laten komen in je meditatie. Merk je dat het te overweldigend wordt en dat je je ‘overspoeld’ voelt door de gevoelens die opkomen, weet dan dat je altijd even pas op de plaats kan maken, dat is helemaal ok. Ik hoorde ooit deze mooie metafoor: je bent in meditatie als het ware naar de was in de wasmachine aan het kijken, je wordt niet meegezogen en rond gesmeten in de trommel. Doorvoel wat je voelt, laat dat toe maar laat je niet meesleuren en overspoelen. Mocht dat gebeuren, dan kun je het even stoppen en weer met je aandacht naar je adem gaan. Even goed gronden helpt dan ook.
19. Wissel verschillende soorten meditaties af
Geen mens is hetzelfde en momenten zijn dat ook helemaal niet. De ene dag ben je misschien enorm gebaat bij een bodyscan, of bij focus op je ademhaling. Maar andere momenten vragen misschien net even iets anders. Ben je op zoek naar een doorbraak op een bepaald vlak en kan een visualisatie je enorm helpen. Speel hiermee, ontdek wat bij je past en geef jezelf wat goed voelt. In mijn Magisch Momenten meditatiepodcast vind je veel verschillende soorten meditaties.
20. Gebruik je adem als anker
Het kwam al een aantal keer naar voren: je ademhaling. Je aandacht hierop richten is om verschillende redenen waardevol. Zo vertelt je ademhaling je altijd iets over hoe het met je is en waar je behoefte aan hebt. Adem je hoog en snel dan is de kans groot dat je wat onrustig of gespannen bent. Daarnaast is je ademhaling een geweldige manier om je aandacht te trainen. Steeds als je afgeleid raakt door je gedachten of geluiden kun je weer terug; voelen hoe je inademt, en hoe vervolgens de lucht weer naar buiten stroomt. Ook kan het enorm helpen om je in- en uitademingen rustig te tellen als je extra afgeleid bent.
21. Richt je eigen meditatieplek in
Wat heerlijk: een fijne meditatieplek in huis. Misschien heb je een eigen (werk)kamer waar je je kunt terugtrekken. Of misschien is er een fijne hoek in je woon- of slaapkamer. Wat je ook kiest: kleed het aan zoals jij wilt. Zodat je er als vanzelf zin in krijgt om er te gaan mediteren. En het heeft nog een ander voordeel: er treedt meteen een soort conditionering op. Dat wil zeggen dat je als je vaker mediteert op deze plek op een gegeven moment zult merken dat je al rustig wordt, alleen maar door de ruimte binnen te komen. Een aparte ruimte is natuurlijk heel fijn maar ook een hoekje in de slaapkamer kan heel goed werken. Ik heb bijvoorbeeld een laag tafeltje met een kaars, een paar mooie stenen en verse bloemen in de slaapkamer. Daarnaast liggen een yogamat en een meditatiekussen.
Ga je aan de slag met de inrichting dan heb ik een mooie tip: Ik produceer met een geweldig project in Zimbabwe handgemaakte meditatiekussens. Alle winst gaat naar de vrouwen die ze produceren en die de inkomsten hard nodig hebben. Door je aankoop help je hen aan werk en eerlijke inkomsten. Je vindt de meditatiekussens hier.
22. Trek je niks aan van de mening van anderen
En dan bedoel ik echt van niemand. Ook niet van de mensen met wie je misschien in een huis woont, zoals je partner, of je kinderen. Want ja, misschien vinden ze er inderdaad wat van, snappen ze het niet zo goed of vinden ze je zelfs een tikje gek. Ik heb gemerkt: hoe minder krampachtig je er zelf over doet, hoe normaler anderen het (gaan) vinden. Dus maak er geen ding van. Je bent even mediteren. Punt.
23. Praat over meditatie met anderen
Je zult zien dan veel mensen hiermee bezig zijn dan je nu misschien denkt. Ook mensen van wie je het misschien helemaal niet verwacht! Wedden dat het je een mooi gesprek oplevert. Bovendien kan het tot hele leuke dingen leiden, op ieder moment. Zo was voor mij de laatste Meditatie Challenge, waar meer dan 10.000 mensen aan meededen, de reden dat Yoga Magazine mij ontdekte en me vroeg voor een artikel en een covershoot. Dit magazine ligt nog tot en met juni 2019 in de winkels. EN, superleuk, je krijgt als je ‘m koopt 3 gratis begeleide meditaties van mij cadeau! Je bestelt hem hier, zonder verzendkosten!
24. Mediteer in de ochtend
Als je je dag begint met een meditatie, start je je dag bewuster en met een heldere intentie. Het helpt je om meteen al te voelen wat er speelt in je lichaam. Zo kun je daar in je dag rekening mee houden en jezelf geven wat je nodig hebt. Of dat nou rust, connectie of juist volle bak actie is. Afgelopen jaar nam ik in Miami een bijzondere korte meditatie op bij zonsopkomst, heerlijk en heel geschikt om de dag mee te beginnen. Bekijk ‘m hieronder en geniet van de heerlijke beelden en geluiden.
25. Mediteer eens samen met iemand
Tijdens het mediteren keer je natuurlijk naar binnen en ligt de aandacht helemaal bij jezelf. Maar het kan heel prettig zijn om het samen met iemand te beleven. Al was het maar omdat je zo bovendien een uitstekende stok achter de deur hebt. Ik ken mooie voorbeeld van collega’s die elke lunchpauze een kwartiertje samenkomen in een vergaderruimte. Maar ook binnen je gezin kan het een fijn moment van aandacht voor jezelf en elkaar zijn. Ook met kinderen kun je prima mediteren! Houd er alleen rekening mee dat hun aandachtsspanne nog korter is dan die van ons, dus keep it short en simple en maak het niet te serieus, even lachen tussendoor kan geen kwaad. 😉
26. Samen mediteren kan ook op afstand!
Misschien heb je een goede vriendin die ook graag meer wil mediteren? Plan dagelijks op hetzelfde moment je meditatie in, help elkaar herinneren met een appje en wissel daarna telefonisch ervaringen uit. Dikke kans dat je zo niet alleen jezelf, maar ook elkaar beter leert kennen. Ik organiseer regelmatig online live meditaties. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan hier aan voor mijn updates.
27. Gebruik ‘verloren momentjes’
Heb je een wachtmoment? In de rij, in de trein, op een vliegveld? Doe dan eens een meditatie in plaats van het lezen van een boek of scrollen door je timeline. Dat kan al in een minuut, door heel even naar je ademhaling te gaan en je lijf te voelen.
28. Gebruik al je zintuigen
Je zintuigen zijn 5 geweldige aandachtstrainers en je hebt ze altijd bij je. Net als je adem zijn ze een ideaal anker om naar terug te keren als je even afdwaalt. Wanneer en waar je dan ook mediteert, richt je aandacht eens op een specifiek zintuig. Luister naar de stemmen om je heen. Voel de grond onder je, of de wind langs je huid. Kijk naar een mooie afbeelding, bloem, kristal of kaars. Ruik het bos of het wasgoed dat hangt te drogen.
29. Mediteer eens tijdens het eten
Je maaltijden zijn echt fantastische kansen om te mediteren. De de textuur van je eten, de sensatie van het kauwen en de smaak die vrijkomt, zijn echt belevenissen. Meestal maken we ze niet zo bewust mee, omdat we toch vaak zonder al teveel aandacht ‘even snel’ eten. Maar als je je er wel een keer volledig op richt, eet je niet alleen veel rustiger (wat veel gezonder is), je zult versteld staan van hoe intens je kunt genieten van zoiets eenvoudigs als bijvoorbeeld een appel. Wat een sensatie! Daarbij verteer je je eten veel beter als je zo ontspannen bent.
30. Laat je inspireren
Er worden schitterende boeken geschreven, documentaires gemaakt, podcasts opgenomen of social posts gedeeld over meditatie. Natuurlijk komt het uiteindelijk uit jezelf en is het een proces met jezelf. Maar door je te blijven voeden met mooie ervaringsverhalen, tips of inspiratie houd je het makkelijker vol. Ik heb het hier niet over eindeloos scrollen of hele dagen Netflix bingen, maar bewust kiezen voor de mensen die jou aanspreken, inspireren en echt raken. Volg je mij bijvoorbeeld al op Instagram?
31. Houd er rekening mee dat je weerstand zult ervaren
Dit kan op ieder moment gebeuren. Ook als je al langer mediteert kan het soms ineens te overweldigend of ingrijpend voelen. Of je hebt gewoon even helemaal geen zin meer. Wees op die momenten extra mild en zorg goed voor jezelf. Het is heel normaal en hoort erbij. Schrijf over je ervaringen, praat er met iemand over. Luister een keer een mooi muzieknummer. Of doe gewoon iets heel anders. En pak de draad op een ander moment gewoon weer op.
32. Je bent nooit te druk om te mediteren
Sterker nog: als je dat denkt of voelt is de kans groot dat je het extra goed kunt gebruiken. Wees juist die momenten extra lief voor jezelf en houd de drempel laag. Als je gewend bent om 15 minuten per dag te mediteren, probeer dan eens een paar minuten. Zelfs 3 minuten kan op deze onrustige stressmomenten een wereld van verschil maken.
33. Wat er ook gebeurt tijdens een meditatie; het is ok
Meditatie gaat niet over goed of fout, of is ‘gelukt’ of ‘niet gelukt’. Elke meditatie is een ervaring. Je leert opmerken wat er in je omgaat. En je leert kennen wie je werkelijk bent. Laat je niet uit het veld slaan door een wat lastigere ervaring. Misschien wil je erover schrijven daarna. Of er even bij stil staan. En morgen kan alles weer anders zijn.
34. Maak het niet te groot
De stilte waar het bij meditatie om gaat, zit namelijk altijd in jezelf. Ze is er altijd, ook als het rumoerig is om je heen. Toch kun je je – zeker als je hooggevoelig bent of als je het heel druk hebt – best snel overweldigd voelen. Bijvoorbeeld op je werk, of tijdens een familiefeest of evenement. Wordt het je even te veel? Trek jezelf dan even terug. Desnoods op het toilet en focus even een paar minuten op je ademhaling. Voel maar eens wat zo’n klein bewust moment al doet.
35. Free your mind
Openheid en nieuwsgierigheid zijn levenshoudingen die goed passen bij meditatie. Vind je chanten en mantra’s bijvoorbeeld een beetje een gek idee? Dat kan ik me best voorstellen en dat geeft niet, maar misschien vind je het eigenlijk hartstikke leuk en heb je er enorm baat bij. Probeer het eens en ontdek het zelf.
36. Breid je meditatieritueel uit met iets anders lekkers
Zet bijvoorbeeld altijd je favoriete thee na je meditatie, stap lekker onder de douche, of knuffel even met je kinderen of huisdieren. Zo maak je er echt een compleet zelfzorgfeest van en conditioneer je jezelf een beetje: mediteren is goed en fijn.
37. Onthoud: jouw ervaring is uniek
Laat je nìet van de wijs brengen van de wellicht prachtige magische ervaringen waar mensen je over vertellen. Iedereen ervaart meditatie anders. Vergelijk jouw ervaring nooit met die van een ander. Houd wel je ogen goed open voor wonderlijke beelden en magische inzichten. De grootste wonderen voelen heel ‘natuurlijk’. Maar als je erbij stilstaat dat je een hert met een kroon op in je meditatie zag, is dat toch eigenlijk heel bijzonder en zeker de moeite waard om eens op te zoeken wat herten en kronen jou te zeggen hebben.. Inzichten en tekens komen in vele vormen. Kijk maar eens hoe jij ze ‘ziet’. Misschien in de vorm van een beeld, kleur of ruik je opeens een niet te verklaren geur?
38. Je hoeft geen speciale kleding aan om te mediteren
Je kunt altijd, overal en in elke omstandigheid even een moment voor jezelf nemen en mediteren. In je sportkleding, in je mantelpak of in je werkuniform. Lopend door de stad, zittend op het perron of liggend op een parkbankje. Het maakt echt helemaal niks uit. Dat neemt niet weg dat wel heerlijk is om een zachte ruime broek en trui aan te doen, als je toch gewoon fijn thuis bent.
39. Reflecteer regelmatig op de effecten van meditatie
Zeker als je dagelijks mediteert zul je niet elke verandering bij jezelf merken. De shifts zijn soms zo klein dat ze pas na langere tijd echt merkbaar worden. Maar precies die kleine hele kleine dingen hebben vaak een groter effect hebben dan je soms denkt. Het is dus super waardevol om hier regelmatig even bij stil te staan. Zijn er dingen anders in je leven dan voordat je begon te mediteren? Misschien lukt het je nu ineens wel om rustig een gesprek te voeren met je partner tijdens het eten, of geniet je veel meer van je rondje hardlopen dan eerst?
40. Laat meditatie je creativiteit vergroten
Misschien ben je bezig met je website, een boek, trainingen of een salespitch. Of ben je veel aan het schrijven, schilderen, muziek aan het maken of aan het fotograferen. Het is interessant om dan te ontdekken wat meditatie voor het creatieve proces hierbij kan betekenen. Tune voordat je begint te werken even een paar minuten helemaal in op wat je hoopt te bereiken. Wat zie je voor je? Wie ga je er blij mee maken? Wat voor impact gaat het teweeg brengen? Zie het helemaal voor je, voel het, laat je verrassen door wat er bij je opborrelt. Get ready for some serious magic.
41. Connect met je intuïtie
Wat mij betreft is het meest waardevolle effect van meditatie dat het het contact met je intuïtie versterkt. Je intuïtie wordt steeds beter hoorbaar en voelbaar. Dit komt doordat is het dagelijks leven je gedachten vaak zo hard zijn dat ze de zachte fluisterstem van je intuïtie overstemmen. Als je je richt op de ruimte tussen je gedachten in dan ontstaat er een soort sacred space waarin je intuïtie tot je kan spreken. Om dit te gaan ervaren hoef je in eerste instantie niks anders te doen dan stil te zijn en je intuïtie uit te nodigen. Let maar eens op wat voor beelden, woorden, inzichten er dan opkomen.
42. Maak onderscheid tussen ego en intuïtie
Een van de vragen die ik het meest krijg, is deze: hoe weet ik wat ego en wat mijn intuïtie is? Het is belangrijk dat je dit steeds meer gaat ontdekken. Zodat je ook daadwerkelijk je intuïtie horen in je meditatie en daar ook iets mee kan na afloop. Onthoud dit: als je verward bent of twijfelt, is je ego nog te luid. Je intuïtie is zacht, als een fluisterende stem, maar ook heel helder. Als ze tot je spreekt dan weet je dat. Het voelt als diep weten, vredig en mild maar heel helder en krachtig. Hoe meer je mediteert, hoe meer je dit gaat ervaren.
43. Gouden tip voor contact met je intuïtie
Het moeilijkste van grote belangrijke inzichten is dat het confronterend kan zijn om ze echt te horen. Want wat als je intuïtie tot je spreekt maar je wil daar eigenlijk niks mee? Omdat het te moeilijk is of omdat je het niet durft te doen. Er is iets dat je kan doen dat je alle ruimte geeft om toch contact te kunnen leggen met je intuïtie. Geef jezelf toestemming om te luisteren maar er (nog) niks mee te doen. Zo kun je echt kijken en zien wat er te ontdekken valt. Reflecteer op wat je hebt ervaren en schrijf het daarna eventueel op. Misschien voel je duidelijk dat je er direct iets mee kan of wil. Maar misschien is het voor nu voldoende; eerlijk zijn naar jezelf. Je voelt vanzelf het moment dat je er iets mee wil en kan doen.
44. Ontvang antwoord op een vraag
Een heel interessante en krachtige manier van mediteren is mediteren op een vraag. Misschien is er een belangrijk vraagstuk in je leven of wil je jezelf gewoon een beetje coachen. Stel jezelf deze vraag als je lekker in de meditatie zit en kijk wat er gebeurt. Stel bijvoorbeeld de vraag ‘Wat heb ik nu nodig?’ of ‘Welke keuze heb ik nu te maken?’. Je gaat er niet heel hard over nadenken maar schept simpelweg ruimte. Misschien komt er op een gegeven moment heel duidelijk een beeld, woord of gedachte op. Misschien blijft het stil. Na je meditatie begin je te schrijven en zie je wat er op papier verschijnt. Laat het gewoon uit je stromen en verras jezelf met de antwoorden.Zelf geen inspiratie voor een goede vraag, of op zoek naar een keer iets anders? Op deze pagina kun je digitaal een kaart trekken uit mijn deck Essentievragen.
Verschillende soorten meditaties
Geen mens hetzelfde. Iedereen heeft andere behoeftes. En die behoeftes veranderen ook nog al eens van tijd tot tijd. Zo is het ook bij mediteren. Ben je de ene keer gebaat bij een bodyscan, heb je een andere keer een visualisatie nodig om jezelf weer even dichter bij jezelf en je verlangens te krijgen.
En dat maak meditatie ook zo mateloos interessant en daarom blijft het me ook zo boeien. Er is zoveel te ontdekken. Ga lekker ervaren wat bij je past. Om je een eind op weg te helpen in alle verschillende vormen geef ik je hieronder een lijst met mogelijkheden.
Is deze lijst compleet? Nee, dat denk ik niet. Het speelveld is enorm en ook ik heb nog lang niet alles geprobeerd. Ik put hier vooral uit mijn eigen ervaring en deel die vormen met je die dicht bij mij staan. Deze lijst is dan ook niet bedoeld om volledig te zijn. Hij is bedoeld om je in een oogopslag, snel en eenvoudig verschillende mogelijkheden te geven. En hij geeft je vast meer dan genoeg inspiratie om heerlijk uit te gaan proberen.
Begeleide meditatie
Zeker als je net begint met mediteren kun je je wat onzeker voelen over hoe het ‘moet’. Dat zet ik tussen aanhalingstekens, omdat er niet een manier is. Je kunt op heel veel verschillende manieren mediteren. Maar zelfs als dat zo is, is het nieuw voor je. Het is wat onwennig.
- Hoe ga je zitten?
- Houd je je ogen nou open, of doe je ze dicht?
- Moet je je ademhaling volgen?
- Of juist je lichaam voelen?
Het is fijn als iemand je even op weg helpt en je er doorheen praat. Zo kun jij je helemaal overgeven aan het moment en de ervaring.
Er zijn verschillende apps beschikbaar met begeleide meditaties. Gratis en betaald. Kijk maar eens in je app-store. Daarnaast vind je ook helemaal gratis meditaties van mij op mijn YouTube kanaal, en in mijn meditatie-podcast.
Stilte
In een stiltemeditatie – het woord zegt het al – zoek je even helemaal de stilte op. Laat je je in een begeleide meditatie leiden door de stem van iemand anders, ligt alle aandacht hier volledig bij jou zelf. Alles wat je opmerkt mag er zijn.
Dit kunnen lange periodes van stilte zijn, maar je kunt ook even een een paar minuten nemen. Zet een vriendelijke timer voor jezelf om te weten wanneer jouw stiltetijd om is en je de meditatie af mag ronden.
Zitten of liggen
Als we aan meditatie denken zien we vaak het plaatje voor ons van iemand in kleermakerszit of in lotushouding. En dat klopt ook wel. Ik mediteer zelf ook vaak zittend. Het is – net als meditatie zelf – de perfecte mix van ontspannen en toch alert. Toch is liggend mediteren ook heerlijk.
Je kunt je liggend veel gemakkelijker overgeven aan het moment. En zeker als je snel last hebt van je rug is liggen een goed alternatief. De enige reden dat sommigen zittend mediteren aanraden is omdat het een grote uitdaging is om liggend wakker te blijven. En dat is toch echt wel wat meditatie is: wakker zijn.
Ogen open of ogen dicht
Veel mensen vinden het fijn om met gesloten ogen te mediteren. Als je een begeleide meditatie doet is de kans dan ook groot dat je op een gegeven moment ‘sluit nu je ogen’ hoort. En het is ook heerlijk om je ogen dicht te doen. Je sluit je zo makkelijker af van alle afleiding en keert zo sneller even helemaal naar binnen. Toch kan het ook fijn zijn om je ogen op te houden. Om verschillende redenen.
Zo kan een meditatie soms ook té intens worden met gesloten ogen. Je kunt duizelingen ervaren of een ervaring is te overweldigend. Focus je in dat geval even losjes op een punt schuin naar beneden.
Daarnaast is je zicht ook een zintuig dat je goed kunt gebruiken voor een meditatie. Focus je aandachtig op wat je ziet en wat dat met je doet. Volg de patronen in het hout van de vloer of de tafel. Of bekijk aandachtig de lichtval op een vaas of schaal.
Mantra
Mediteren met een mantra is een heel fijne manier om snel in een meditatieve staat te komen. Je herhaalt in jezelf of hardop een klank of een aantal woorden. De meest bekende mantra is de OM-mantra. Ook wel geschreven als aum. Je spreekt het uit als ‘oom’. Deze mantra wordt ook wel de moeder van alle mantra’s genoemd. Herhaal simpelweg de mantra en blijf dit doen. Merk op wat het voor je doet. In het begin voelt het waarschijnlijk onwennig maar als je je over kan geven aan het ritme en de klanken dan geeft het een fijn anker in je meditatie. Je kunt er snel rustig van worden.
Er zijn heel veel mantra’s, ieder met een eigen betekenis. Een van mijn favoriete mantra’s is: Ek ong kar sat kur prasad. De manifestatie-mantra, omdat deze je helpt om krachtige manifestatie-energie op te wekken.
Een andere favoriet is: ong namo guru dev namo. Deze gebruik ik als ik diep wil intunen voor ik begin te schrijven of een live sessie begeleid. In de kundalini wordt deze gebruikt aan het begin van een yogales. Ik organiseer zo nu en dan online mantra-meditaties. Meld je hier aan als je op de hoogte wil worden gehouden.
Muziek
Meditatie op muziek, ik had het er al even over in de tips, kan een prachtige verdieping zijn van je ervaring. Muziek heeft de magische kracht om je op emotioneel level te raken. En dat komt vaak sterk fysiek tot uitdrukking. Denk maar eens aan dat mooie nummer waar je altijd kippenvel van krijgt, of de momenten dat je heupen als vanzelf beginnen te wiegen bij het horen van een bepaald ritme.
Ik gebruik zelf heel verschillende soorten muziek tijdens mijn meditaties. Voor al mijn verschillende stemmingen en behoeftes heb ik playlists gemaakt op Spotify. Ik kan soms enorm behoefte hebben aan mooie, rustige klassieke muziek. Op andere momenten heb ik meer zin in popmuziek met een fijne vibe en mooie teksten. En ik ben dol op mantramuziek.
Visualisatie
Bij een visualisatie stel je je voor dat er bepaalde dingen gebeuren of dat je op een bepaalde plek bent. Je maakt gebruik van de kracht van je voorstellingsvermogen. Je stelt je bijvoorbeeld voor dat je diepste verlangen al in vervulling is gegaan. Hoe ziet dat eruit? Hoe voel je je daarbij? Welke mensen staan er om je heen?
Visualisatie is een enorm krachtige vorm van meditatie en leidt vaak tot grote inzichten die je lang bij blijven en een blijvend effect hebben. Misschien is het heel fijn wat je ziet en voelt. Als je die positiviteit weet mee te nemen in de dingen die je daarna doet, straal je iets heel anders uit en trek je iets heel anders aan. Maar het kan ook confronterend zijn, en je verdrietig maken. Door het zo helder voor ogen te hebben en het zo sterk te voelen lukt het je gemakkelijker om hierover eerlijk te zijn naar jezelf. En vervolgens om te voelen welke stappen je kunt zetten om dit stuk voor jezelf op te lossen.
Ik heb onlangs een hele mooie visualisatie-meditatie opgenomen voor mijn podcast.
Deze is speciaal voor een goed gevoel en de perfecte kennismaking met visualisatie.
Klankschaal
De klanken en frequentie van de geluiden van een klankschaal zijn bijzonder en hebben bewezen effect op ons lichaam en onze mind. Klank is geluid en geluid is trilling. Omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat, geleidt het heel gemakkelijk geluidstrillingen. We horen dus niet alleen de klanken, maar we voelen ze ook. De trillingen van de klankschalen kunnen allerlei blokkades oplossen en zo ruimte. Ruimte maken voor stromende energie.
Doordat je energie weer gaat stromen kun je heel diep ontspannen. Maar ook wordt je creativiteit aangewakkerd.
Je kunt een klankmeditatie zittend of liggend doen. Toch wordt vaak liggend aangeraden, omdat je je zo nog makkelijker overgeeft aan de diepe ontspanning.
Focus op een object
In de tips had ik het al even over de kracht van je zintuigen. Door te focussen op een of meerdere van je zintuigen kun je heel goed op een rustige, ontspannen manier je aandacht trainen.
Je zicht is een heel krachtig zintuig om te gebruiken in meditatie, en toch gebruiken we het maar weinig. Meestal sluiten we de ogen om nog meer naar binnen te keren. Wil je gaan experimenteren met meditatie met open ogen, richt dan je aandacht eens op een object.
Ik heb zelf fijne ervaringen met bijvoorbeeld het kijken naar een brandende kaars; de bewegingen van de vlam, de schaduwen op de muur of het druipen van het kaarsvet. Maar misschien heb je ook een mooi kunstwerk in huis staan of hangen. Je kunt dan heerlijk je aandacht richten op de vormen, lijnen, de manier waarop het licht erop valt en de verschillende kleuren.
Tot slot – flowschrijven
En als je dan heerlijk gemediteerd hebt, is heel waardevol om nog even een moment te nemen om te reflecteren op je ervaring. Dat kun je doen door gewoon nog even te blijven zitten of liggen. Maar ik heb gemerkt dat er een manier is om de effecten van je meditatie nog actiever, nog krachtiger mee te nemen in de rest van je dag. Die manier is flowschrijven. Je schrijft letterlijk een paar minuten de ervaring van je af, word je heel bewust en hoort zo nog duidelijker de fluisteringen van je intuïtie.
Hoe werkt het? Eigenlijk heel eenvoudig. Je stelt jezelf de vraag: hoe heb ik de meditatie ervaren? Je zet een timer op bijvoorbeeld 5 minuten, en je begint gewoon te schrijven. Je censureert jezelf niet, probeert er geen mooi verhaal van te maken, maar laat de woorden gewoon op papier komen.
Wat ook heel bijzonder is van deze oefening is dat je een soort meditatiedagboek aanlegt. Zo kun je af en toe nog eens terugkijken op je eigen groei en ontwikkeling.
Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om (meer) te gaan mediteren. Ik wens je heel veel plezier en wijsheid. En als je het fijn vindt om regelmatig tips en nieuwe meditaties van me te krijgen, volg me dan op Instagram en abonneer je op mijn Magische Momenten podcast.