Het pad van zelfverwerkelijking

We zijn allemaal op het pad van zelfverwerkelijking. 

We willen het beste in onszelf ontdekken, daarvan genieten en dat delen. Het zit in ons als mensen ingebakken. We weten intuïtief dat dat is waarvoor we op aarde zijn: vol leven zijn, bijdragen, ieder moment beleven, groeien.

Wat de meeste van ons niet zien, is dat de manier waarop we ons ontwikkelen niet leidt tot meer geluk en ook niet de groei stimuleert die mogelijk is. We zijn niet bezig met het helen en loslaten van onze patronen en blokkades.

We zijn op zoek naar een goed gevoel. 

Geruststelling, hoop, verdoving, verliefdheid, opwinding, het gevoel goed bezig te zijn. We doen er van alles voor: reizen, succes behalen, drankjes drinken met mensen waarvan we hopen dat ze ons een goed gevoel geven, plannen maken. En ga zo maar door. Ons hele leven staat in het teken van: krijgen wat we willen.

Als iets niet gaat zoals we willen dan voelen we ons niet goed. 

Als we iets moeilijks of pijnlijks voelen dan gaan we nadenken. We gaan alles doen om weer een goed gevoel te krijgen. Onze geest is de veilige plek als ons hart pijn doet of onze buik samentrekt. Onze focus vernauwt zich tot wat we (denken dat we) willen.

Wat we niet lijken te zien: juist zo verstevigen we onze patronen. We richten ons op dingen buiten onszelf. Terwijl we het werk in onszelf te doen hebben.

Als we zouden stoppen met alles zo te willen creëren, aantrekken en beïnvloeden dat we ons goed voelen, dan onstaat er ruimte voor iets anders dan die continue worsteling. 

Ontspanning. Letterlijk ont-spanning.

Want door die afhankelijkheid van dingen buiten jezelf die je eigenlijk helemaal niet onder controle hebt, ontstaat spanning. Heel veel spanning. Spanning waar je je misschien helemaal niet van bewust bent. Je bent continu aan het streven. Je hart sluit. Je gedachten nemen het over. Je bent overgeleverd aan de neurotische stemmen in je hoofd. De gevoelens en herinneringen die je pijn doen, blijven opgesloten in je lichaam.

Ik mail je vandaag om je eraan te herinneren aan het feit dat je altijd de keuze hebt: identificeer je je met de stemmen en gedachten in je hoofd? Met de emoties in je lichaam? Of ontspan je je en open je jezelf voor de energie in je lichaam? Zoveel subtieler, zoveel zachter, maar ook zoveel krachtiger. De energie wil stromen, je innerlijke wijsheid wil ruimte en aandacht.

Ontspanning is zoveel belangrijker dan je ooit had kunnen denken. Het leidt tot het loslaten van oude patronen, ontlading van vastgezette energie en zo tot het ervaren van het leven. Het leven dat verstopt zat achter lagen van spanning, denken, illusies en emoties.

Dus aan jou de keuze: blijf je vertrouwen op het streven naar controle of laat je los en ga je dieper voelen wie je werkelijk bent?

PS: In de Magische Momenten Podcast vind je meditaties om dit te ervaren en mee te experimenteren. Meditatie is in wezen dieper voelen wie je werkelijk bent. Gedachten en emoties waarnemen en ruimte scheppen voor jouw true nature. Met alle heerlijke effecten tot gevolg.

PPS: Ben je toe aan een grote doorbraak en wil je je werk met mensen naar een nieuw niveau brengen? Doe dan morgenochtend of morgenavond mee met mijn online training over Het Nieuwe Coachen. Deze training heeft al voor 1.000-en mensen alles veranderd in hun mensenwerk, persoonlijk leiderschap en ondernemerschap. Meld je hier aan.