Een wonderbaarlijke ervaring

It’s easy to stand with the crowd. It takes courage to stand alone.

Deze quote van Mahatma Gandhi blijft door mijn hoofd gaan de afgelopen periode.

Als je om je heen kijkt naar de ‘crowd’, wat zie je dan? Waarschijnlijk niet alleen mooie en leuke dingen. Wat normaal wordt gevonden, is niet persé hoe je wil leven, wie je bent, wat gezond is en waar je gelukkig van wordt.

Maar het lastige is: hoe meer je je eigen unieke pad gaat volgen, hoe meer je zal merken hoe lastig het is om dingen anders te doen. Als je bijvoorbeeld stopt met het drinken van alcohol merk je al snel dat je het ongezellig vindt om als enige water te drinken. Of als je een uitgesproken mening ergens over hebt, kun je zo maar in een verhitte discussie belanden met je vriendengroep waar jij als eenling met afwijkende mening in eindigt.

Toch is het de moeite waard om je eigen keuzes te maken en anders te zijn dan het gemiddelde. Alleen dan kun je jouw unieke bijdrage leveren en voelen hoe vervullend het is om jezelf te zijn. Alleen dan kun je tot grote hoogtes stijgen, zowel in je werk als in hoe je je voelt.

Ben je bereid om de moeilijke keuzes te maken, dan wordt het leven makkelijk. Wil je alleen de makkelijke keuzes maken, dan wordt het leven lastig.

Dit is een wijze quote van mijn vriend Eelco de Boer.

Zo waar.

De afgelopen maanden ben ik hier veel mee bezig. Ik stel mezelf vragen. Waarom doe ik wat ik doe? Wat is echt van mij en wat is beïnvloed door mijn omgeving? Hoe leef ik mijn leven in lijn met mijn ware natuur? En een hele mooi die heel veel impact op me heeft:

Wat wil het leven van mij, wat laat het mij zien?

Ik ervaar steeds meer dat het leven me leidt, dat er een onderstroom is waar je op kan vertrouwen. Steeds als ik daarop vaar, gebeuren er wonderen. Steeds als ik met mijn ‘mind’ met al zijn persoonlijke voorkeuren tegen die stroom in ga, wordt het leven ingewikkeld en verdwijnt het gemak dat ik ervaar als ik meebeweeg.

Als ik terugkijk op mijn leven dan was het altijd zo maar ik was me er niet altijd van bewust. Daardoor ben ik vaak de verkeerde kant op gegaan. Heb ik veel stress gehad, me verloren gevoeld en niet altijd kunnen realiseren wat ik voelde dat mogelijk was.

Je herkent dit vast: als je terugkijkt of misschien zit je er nu midden in. Er waren magische momenten waarop je ‘gewoon’ deed wat de bedoeling was. Het was makkelijk of moeilijk, dat maakt niet uit maar je voelde ‘yes dit heb ik te doen’. Deze keuzes en acties voelden heel natuurlijk en er kwamen belangrijke, bijzondere dingen uit voort. Maar je kent ook die keuzes die impulsief en geforceerd waren. Je wilde het heel graag willen maar alles in je zei NEE. En als je hier niet naar luisterde maar jezelf pushte, kwam er misschien wel resultaat maar de vraag is: was dit allemaal wel de bedoeling? Was dit wat jij te doen had?

Ik ga steeds meer mee in de flow van het leven. En ik kan je zeggen: de ervaringen hiermee worden steeds specialer. Ik deel graag de praktische stappen en inzichten met je in een andere mail. Het eerste en belangrijkste dat ik je nu al wil meegeven is dit:

De drukte in je hoofd is je grootste vijand. Het zoeken naar een goed gevoel. Het achterna gaan van je lusten en je ego. Het altijd aan staan en je zorgen maken, denken over het verleden of plannen van de toekomst, al die gedachten, dat is wat je weghoudt bij het geluk en het leven zelf.

Maar het doel is niet om niet meer te denken. Je zal ontdekken wat een wonder er op je ligt te wachten als je het denken ontmantelt en in tune komt met je true nature. Dit is iets dat je alleen kan ervaren als het zover is. Er zijn geen woorden voor hoe mooi het leven kan zijn.

De grootste dromen komen niet uit door ze na te jagen. Het leven zelf zal je laten zien waartoe je in staat bent. Als je dapper genoeg bent om je doelen en stappenplannen los te laten. Je bent waarschijnlijk geen 20 meer. Het is echt tijd om het leven te leven dat van je verwacht wordt. Het is tijd om jezelf waar te laten zijn. Om te doen wat echt bij jou past, om radicaal goed voor jezelf te zorgen en om te ontspannen, echt diep te ontspannen in wie JIJ bent.

‘Maar hoe?’, hoor ik je denken. Mijn eerste advies voor jou is: mediteer erop! Gebruik deze leidraad in je meditatie:

  • Sluit je ogen, adem, ontspan.
  • Maak contact met je adem, je lichaam, je zelf.
  • Neem waar wat het met je doet om zo bij jezelf aanwezig te zijn.
  • Als je zo even zit en je gedachten gewoon voorbij laat drijven dan ontstaat een ruimte.
  • Het is de ruimte in jezelf los van gedachten, emoties en externe prikkels.
  • Die ruimte daar voel je een subtiele energie, een aanwezigheid.
  • Blijf hierin. En als je afgeleid raakt, kom dan rustig terug in die ruimte.
  • Hoe meer je deze aanwezigheid in jezelf meer ruimte geeft, hoe meer je het leven zal waarnemen. Hoe meer je het leven zal voelen, in jezelf en ook steeds meer om je heen, hoe meer het je kan leiden.
  • Het geeft je signalen, het leidt je, en hoe meer je hierin ontspant hoe meer het je zal meenemen. Precies op het juiste pad, in de juiste richting. Je hoofd heeft er niks mee te maken.

Dit is een heel bijzonder proces.

Het proces van echt leven, niet alleen van loskomen van de massa maar ook loskomen van je persoonlijke zelf en steeds meer leven in lijn met jouw true nature.

Dit is wat je alles gaat geven waar je over hebt gelezen: overvloed, flow, geluk, bliss, connectie met iets dat groter is dan jij zelf. Maar misschien in een heel andere vorm en op een heel andere manier dan je altijd dacht. Hier is echt alles mogelijk.

Want:

Als je stopt met te proberen je goed te voelen en je start met goed te voelen, dan openbaart zich het wonder van het leven aan je en zal alles voorgoed anders zijn…

PS: Wil je de energie in jezelf verder opzoeken en de ruimte geven, doe dan zeker de laatste meditatie in de Magische Momenten Podcast met de titel ‘Energie Meditatie’.

PPS: Ben je toe aan een grote doorbraak en wil je je werk met mensen naar een nieuw niveau brengen? Doe dan aanstaande donderdag mee met mijn online training over Het Nieuwe Coachen! Deze training heeft al voor 1.000-en mensen alles veranderd in hun mensenwerk, persoonlijk leiderschap en ondernemerschap. Je kan ‘s ochtends of ‘s avonds meedoen. Meld je hier aan.