Card deck reading

De grootste doorbraken komen voort uit de goede vraag op het juiste moment.
Misschien is het een vraag die je jezelf stelt.
Of een vraag van een vriend of collega.

De juiste vraag op het juiste moment kan ongelooflijk krachtige effecten hebben.
Het kan je leven veranderen.
Vaak niet omdat je die vraag helemaal rationeel uitpluist.
Maar juist omdat het antwoord er spontaan is. Je het antwoord echt voelt.
Alsof het er al die tijd al zat, maar op dat moment eindelijk op komt poppen.

Dit is de magie van coaching die ik zo vaak gezien heb in mijn werk.
Iemand de ruimte geven om in een veilige setting echt naar binnen te keren.
Contact te laten maken met zichzelf. Met zijn of haar intuïtie.
Om daar de antwoorden te ontdekken die met je hoofd niet altijd te vinden zijn.
Zo vaak maakte ik mee dat een enkele vraag alles veranderde.
Lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, gemoedstoestand, alles.
Een enkele vraag kon alles op zijn plek laten vallen.
En daarmee een nieuwe wending geven.

Een vraag die ik vaak gebruikte na iemand even te hebben laten uitrazen was:
“Weet je stiekem niet allang wat je nu te doen hebt?”
Een vraag die ik nog steeds vaak gebruik, je kent hem misschien wel van me.
Het antwoord op deze was én is nog steeds eigenlijk altijd ‘ja’.

Ja, ik moet dat gesprek aangaan.
Ja, ik moet mijn baan opzeggen.
Ja, ik moet die reis gaan boeken.

Bijzonder toch, dat goede vragen ons zo dicht bij onszelf kunnen brengen?

En dat kan zeker niet alleen in coaching.
Ik gebruik zelf ook graag card decks met mooie vragen om de boodschappen van mijn intuïtie te ontdekken. Om inzichten op te doen en knopen door te hakken.
Ik weet inmiddels dat ik altijd de juiste vraag op het juiste moment krijg!

Ik gebruik die card decks op verschillende manieren.
Vijf manieren deel ik met je in dit blog, zodat jij ook op een dieper level kunt connecten met jezelf EN met de mensen om je heen.

 1. Alleen
  Ik trek regelmatig in mijn eentje een kaartje. Om verschillende redenen. Soms omdat ik in een lekkere flow zit en dieper wil gaan. Soms loop ik ook even vast en helpt een goede vraag me om door te kunnen. Ik zorg dat ik ontspannen zit op een rustige plek en vertrouw er dan 100% op dat ik de juiste kaart pak.
  Als ik de vraag heb ontvangen, pak ik mijn notitieboek erbij en begin ik met ‘flowschrijven’. Dat is een schrijftechniek waarbij je je pen niet van het papier haalt. Je zet een timer op bijvoorbeeld 10 minuten en laat uit je pen stromen wat eruit mag komen. Super powerful. Ik heb al mega veel doorbraken gehad op deze manier. En heel veel journals versleten. 😉
 2. Mix met meditatie
  Om bovenstaande manier te verdiepen kun je ook een meditatie inbouwen tussen de kaart en het schrijven. Je zorgt dus ook weer voor rust en ontspanning, trekt een kaart en vervolgens mediteer je op deze vraag. Zeker als je dit voor het eerst doet zul je merken dat je hersenen vol aangaan. Je hebt de neiging om te gaan nadenken over de vraag. Probeer telkens als dit gebeurt terug te gaan naar je ademhaling en je lichaam. Wat voel je? Wat komt er in je op? Dat kan van alles zijn. Misschien komt er wel niets en voel je spanning in je buik. Misschien komt er ook een enkel woord, of alleen een kleur of beeld. Het maakt niet uit. Er is geen goed of fout.
  Om je meditatie af te ronden schrijf je vervolgens ook weer in flow over je meditatie-ervaring. Wat zag je? Wat voelde je? Welke woorden komen er nu als antwoord op de vraag?
 3. Samen
  Je kunt ook heel goed samen een kaartje trekken. Hoe vaak kom je niet terug van een etentje of een verjaardag en denk je: “Waar hebben we het nu eigenlijk over gehad?”
  Hoe tof is het om dat op een leuke, speelse manier te turnen? Je ouders, vrienden of geliefde beter te leren kennen? Je kunt bijvoorbeeld voor elkaar een kaart trekken. Of je trekt zelf een kaart en vertelt aan de ander(en) wat er in je opkomt. Ik ken veel mooie verhalen over het samen gebruiken van mijn card deck met vragen. Zo was er een vrouw die het elke dinsdagavond deed met haar moeder. Toen haar moeder overleed, mailde ze me hoe goed ze op deze manier haar moeder had leren kennen. Ook ken ik iemand die met een aantal familieleden regelmatig een kaart op WhatsApp plaatst waarna iedereen zijn antwoord deelt. Ga dit doen. Laat je verrassen door wat er ontstaat. Mooie gesprekken en diepe connectie gegarandeerd.
 4. In je werk
  Je kunt card decks ook heel goed in je werk gebruiken, OOK als je geen coach bent. Denk maar eens aan al die keren dat je een bepaald project af wilde ronden, maar het even niet lukte. Een rake vraag kan je helpen om weer koers te bepalen en actie te ondernemen. Maar misschien ben je ook wel manager of teamlid en wil je je teamleden beter leren kennen? Juist op de werkvloer is er zoveel te winnen. Als we allemaal wat meer van onszelf zouden (durven) laten zien. Een kaart kan een speelse methode zijn om dat wat meer open te breken.
 5. Op social media
  Heb je er wel eens aan gedacht om je volgers op social media vragen te stellen? Een geweldige tool om de interactie te vergroten. Zeker als je een eigen bedrijf hebt of verantwoordelijk bent voor de marketing in het bedrijf van iemand anders is dit een gouden kans. In de Instagram stories kun je daar bijvoorbeeld heel gemakkelijk en laagdrempelig mee werken. Ik gebruik op Instagram regelmatig mijn Essentievragen card deck. En elke keer als ik dat doe is de respons mega groot. Niet alleen komen er veel reacties binnen, ook gaat het vaak best diep. Wie zegt dat social media oppervlakkig is? Laten we ook daarin een revolutie beginnen!

Mocht ik je geïnspireerd hebben om ook eens (wat vaker) een kaartje te trekken, dan heb ik iets leuks voor je. Op deze pagina kun je nu een kaart trekken uit de Essentievragen card deck. Voel even wat je intentie is voor de kaart en trek er een door de video te pauzeren of een screenshot te maken.

Ik wens je heel veel plezier, prachtige boodschappen van je intuïtie en diepe connectie met jezelf en de mensen om je heen.

Kreeg je precies de juiste vraag op het juiste moment? Deel je kaart op Instagram en tag mij (@dolly.nl) dan kan ik wat mooie kaarten en inzichten delen daar.