3 tips om te beginnen met mediteren

Steeds meer mensen mediteren. Het is echt helemaal uit de zweverige hoek. Zeker nu beroemdheden als Oprah Winfrey, Ruby Wax en Katy Perry erover jubelen. En terecht. Meditatie is de manier om meer rust, voldoening, geluk en dankbaarheid te ervaren. Daarnaast kan meditatie een wondermiddel zijn voor je werk, relaties, de liefde en je gezondheid.

Helaas denken veel mensen dat ze te druk zijn, niet goed stil kunnen zitten of de techniek niet goed genoeg kennen. Dat vind ik heel erg jammer. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen kan mediteren en dat iedereen er gezond en gelukkig van kan worden. En niet alleen op vakantie ;-))

Daarom organiseer ik een gratis Meditatie Challenge, waarin je vanaf 7 januari korte meditaties ontvangt en ik je uitdaag om 5 dagen lang een paar minuten te mediteren. Daarover zo meer. Eerst geef ik je 3 tips om eenvoudig te starten met mediteren en er de vruchten van kunt plukken.

Drie eenvoudige tips om vandaag te starten met effectief mediteren

1. Begin klein, heel klein

Het is helemaal niet nodig om direct een half uur stil te gaan zitten. Sterker nog, dat maakt de kans juist groot dat je er weer mee stopt. Zet je nieuwsgierigheid om in een klein experiment en doe nu 3 minuten je ogen dicht.

Richt je aandacht op je ademhaling. Het is goed als je het gevoel hebt dat je nauwelijks iets gedaan hebt. Zet dit experiment voort en neem deze week elke dag 3 minuten. Zo houd je het makkelijk vol.

En die paar minuten zijn al heel effectief, dat zul je wel merken. Elke week voeg je een minuut toe. Bouw dus heel rustig op. Als je het zo doet dan kun je een duurzame nieuwe gewoonte opbouwen, eentje waar je op een gegeven moment niet meer zonder wilt.

2. Negeer de regels

Heb je wel eens gelezen dat je helemaal rechtop moet zitten als je mediteert? En dat je niet moet denken? Dat je mantra’s op moet zeggen? Of dat je je chakra’s moet openen? Negeer al dit soort regels. Ga liggen als je dat fijner vindt, houd je niet bezig met spirituele zaken als je dat zweverig vindt.

Meditatie is in de kern niks anders dan aandachtig en nieuwsgierig zijn en opmerken wat er in jou allemaal gebeurt op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Na een tijdje is de kans groot dat je je ook een keer aan een zittende meditatie wilt wagen of nieuwsgierig wordt naar hoe het is om een wat spirituelere meditatie te doen.

3. Verplaats je aandacht naar je lichaam

Tijdens het mediteren richt je je aandacht op je ademhaling. Je blijft daar rustig bij aanwezig. Vervolgens maak je contact met je lichaam en onderzoek je rustig en nauwkeurig wat voor fysieke sensaties je ervaart. Wanneer je zo met een milde nieuwsgierige houding naar jezelf kijkt, zal er iets in je verschuiven.

Je gedachten zullen minder vat op je krijgen. Hier verlangen we allemaal naar: minder oordeel, minder in ons hoofd zitten. Door je meditaties ga je meer opmerken zonder oordeel. Je gaat meer van jezelf houden en vergeeft jezelf en anderen makkelijker.

Je energie gaat stromen, mogelijkheden openbaren zich door jouw open en liefdevolle houding. Je krijgt dingen sneller en met minder moeite voor elkaar. Je vraagt je op een gegeven moment af hoe je ooit zonder meditatie kon.

Dan kijk je terug op het moment dat je voor het eerst mediteerde en ik hoop dat dat moment nu is aangebroken.

Wil jij meer plezier, rust en geluk ervaren door te mediteren? Doe dan mee met de Meditatie Challenge. Je ontvangt dan mooie korte meditaties. We beginnen 7 januari en we mediteren 5 dagen elke dag een paar minuten. Meld je hier aan: www.meditatiechallenge.nl

Ik hoop je daar te zien!