Coaching: een waardevol vak of een wereld van prutsers?

Heeft coaching eigenlijk wel echt effect? Zijn er niet veel te veel coaches? Wat voegt coaching toe? En: waar gaat het heen met al die coaches? Relevante vragen waar interessante nieuwe inzichten over zijn gekomen door een nieuw onderzoek.

Je hoort vaak mensen schamper doen over coaches. ‘De ene helft van Nederland is coach van de andere helft.’, hoor je dan bijvoorbeeld. 34% van de Nederlanders denkt zelfs dat coaches maar wat aanrommelen (bron: Psychologie Magazine). En ja, er zijn ook heel veel slechte coaches. Net zoals er in elke beroepsgroep veel slechte en ook veel goede vakmensen zijn. Of dat beroep nou beschermd is of niet. Coaching is wat mij betreft een prachtig vak dat in essentie gaat over wat het betekent om mens te zijn, hoe je je eigen wijsheid kunt aanboren en hoe je echte verbinding kan vinden met jezelf en anderen. Een mooi, diep en wijs vak dat voor iedereen waardevol is om te ontdekken en zich in te ontwikkelen.

Coaching is meer nodig dan ooit en de vraag groeit

Coaching: geen modegril maar een antwoord op een probleem
Onze samenleving ontwikkelt zich. We worden zowel steeds slimmer als steeds kortzichtiger. We gaan steeds verder van onze natuur weg. We zitten dagenlang achter schermen, bewegen weinig, denken veel en voelen steeds minder. We leren door te gaan, doelstellingen te halen en onszelf op een lagere prioriteit te zetten. Meningen en competitie overschaduwen innerlijke wijsheid en gevoel. We verliezen zo gemakkelijk het contact met ons lichaam en intuïtie waardoor we over grenzen gaan en onze fysieke en mentale gezondheid op het spel zetten. Dit kost ons ons levensgeluk, onze gezondheid én kost heel veel geld. Het leidt tot arbeidsongeschiktheid, gezondheidsproblemen en psychische problematiek. Het aantal meldingen van burnout en overspannenheid blijft stijgen. In 2018 bleek in een onderzoek van TNO dat ruim 17% van de werknemers burnout-klachten ervaart. In Nederland krijgt iets minder dan 1 op de 5 volwassenen van 18-64 jaar ooit in het leven te maken met een depressie (Bron: Trimbos-Instituut). Hoewel er steeds meer coaches zijn, is het niet zo maar een modegril. Coaches vervullen een belangrijk rol en doen belangrijk werk.

Met coaching kom je tot waardevolle inzichten die je leven kunnen veranderen

Coaching als oplossing voor je belangrijkste problemen
Niet alleen voor psychische of stress-gerelateerde klachten en problemen kun je bij een coach terecht. Je kan bijvoorbeeld ook met een coach werken om te ontdekken welk werk bij je past, om je spiritueel te ontwikkelen, om gedrag te veranderen, jezelf beter te leren kennen, te werken aan je gezondheid, te groeien in je ondernemerschap, een conflictsituatie te onderzoeken, om relatieproblemen onder de loep te nemen of sneller je doelen te realiseren. Een coach is iemand die, in tegenstelling tot een vriend, collega of familielid, neutraal en objectief met je kan praten. Hij of zij is opgeleid om je hiermee te helpen, heeft tools en technieken tot zijn of haar beschikking. En in mijn visie een van de belangrijkste factoren: een coach heeft aanwezigheid voor jou. Een goede coach schept een veilige ruimte voor onderzoek. Met vragen en observaties laat hij of zij je dieper voelen en veel meer ontdekken dan je alleen kan doen. Zo kom je tot waardevolle inzichten die heel veel kunnen veranderen in je leven.

Een coach laat je zien wat je zelf niet meer zag

Een coach brengt je (weer) in contact met je eigen wijsheid
Coaches helpen je door je te helpen jezelf te helpen. Een goede coach brengt je weer in contact met jezelf. Hij of zij laat je zien wat je zelf niet meer zag. Blinde vlekken worden onthuld en patronen doorbroken. Daarbij zal hij of zij je nooit adviseren vanuit een eigen agenda, een oordeel of een mening. Een goede coach laat je zien hoe je zelf de juiste keuzes kan nemen. Je komt in contact met je eigen wijsheid en los van overtuigingen, een gevoel van ‘moeten’ en van emoties die je bewust of onbewust in hun greep houden. Daarbij brengt een coach nieuwe perspectieven in en kan hij of zij je wijzen op ideeën en mogelijkheden die je zelf niet zag. Soms zal je coach ook veel kennis hebben die je zelf niet had, bijvoorbeeld over burnout, relaties of de arbeidsmarkt. Deze kennis kan je helpen om de juiste keuzes te maken of helpen op het pad van ontwikkeling waar je op zit.

22% van de Nederlanders zoekt op dit moment een coach of heeft dat ooit gedaan

Coaching: effectief en meer nodig dan ooit
Juist in deze tijd zijn coaches dus meer nodig dan ooit. En dat blijkt ook wel: 22% van de Nederlanders zoekt op dit moment een coach of heeft dat ooit gedaan. Psychologie Magazine deed een onderzoek en wat blijkt: 79% van de mensen die coaching hebben gevolgd zijn positief over de coaching.  Ruim driekwart vindt dat de coach hem (heel erg) goed heeft geholpen bij het bereiken van zijn doelen. En: 1 op de 5 Nederlanders heeft op dit moment een vraag of probleem waarbij hij graag professionele hulp zou willen.

Als coach help je niet alleen anderen bij hun ontwikkeling, je bent ook zelf continu aan het groeien.

Belangrijk werk en zelf groeien
Coaches doen heel belangrijk werk. Ze brengen de aandacht en het bewustzijn die in deze tijd zo zeldzaam zijn geworden. Sommige mensen doen schamper over het vak maar klanten zijn in grote meerderheid heel blij met wat coaching voor hen heeft betekend. En ik weet uit ervaring, zowel als coach, coachee als opleider van coaches, wat een prachtig vak het is. Als coach help je niet alleen anderen bij hun ontwikkeling, je bent ook zelf continu aan het groeien. Je coach skills helpen je om je relaties te verdiepen. Je kan er een prachtig bedrijf mee opbouwen en grote impact hebben op het leven van je klanten. Het mooie van deze tijd is dat veel mensen open staan voor coaching. Ik noemde eerder al dat 1 op de 5 Nederlanders op dit moment een vraag of probleem heeft waarbij ze graag professionele hulp zouden willen. Dat zijn heel veel mensen. Je hoeft al lang niet meer een ‘standaard’ coach te zijn. Er is ruimte voor allerlei type coaches. Ook in coachland geldt: op ieder potje past een dekseltje. Ik heb al veel coaches opgeleid. Sommigen begeleiden nu ondernemers om hun kleding en presence in lijn te brengen met wie ze zijn. Anderen helpen vrouwen weer van zichzelf te houden. Er zijn er die hun klanten door middel van kunst helpen zichzelf beter te begrijpen. Er zijn mensen die hun klanten begeleiden met hun loopbaan. Weer anderen helpen mensen om na een ernstige ziekte het leven weer aan te kunnen of gebruiken creatieve werkvormen voor meer rust en peace of mind.

Iedereen kan zich ontwikkelen als coach

10 onmisbare coachtools
Ik deel graag mijn kennis over coaching en laat je zien wat het kan doen. De beste eerste stap is ontdekken welke coach tools er zijn en hoe je die inzet in je werk met mensen. Vraag hier de bundel van 10 Coach Tools aan.

Verder de diepte in als coach en als ondernemer?
Ik ontwikkelde mijn eigen methode en online training over Het Nieuwe Coachen. Hierin ontdek je zowel de methodes om een topcoach te worden die echt resultaat boekt met zijn of haar klanten als de mogelijkheden van deze tijd om de juiste klanten te bereiken en een gezond bedrijf te realiseren. Kijk hier naar de data en meld je aan om mee te doen.